Komunalac Vrbovec – štednja i uvođenje novih djelatnosti

0
Komunalac add

Anita Batarelo

Najveća gradska tvrtka Komunalac Vrbovec od kraja lipnja ima novog direktora. Mato Jelić, dosadašnji voditelj Sektora općih, kadrovskih i pravnih poslova izabran je na mandat od četiri godine. Gostujući u programu Radio Vrbovca Jelić je naglasio kako je štednja trenutni prioritet tvrtke, u kojoj kako kaže više neće biti poslovnih tajni niti velikih menadžerskih ugovora. 

– Do sada sam bio pravnik te ću taj posao nastaviti raditi tako da ću u isto vrijeme biti i pravnik i direktor, a to će pridonijeti znatnoj uštedi. Znači više nećemo imati direktora s menadžerskim ugovorom, kao niti zamjenika direktora, a ukida se i najam službenog vozila što je tvrtku mjesečno koštalo pet i pol tisuća kuna. Ukupno je riječ o planiranoj uštedi od milijun i 200 tisuća kuna, što će se najviše pokazati u 2018. i 2019. godini. U tom razdoblju uštedjet ćemo sredstva za potpuno novi kamion za prikupljanje i odvoz otpada – zaključio je. Podsjetimo, dosadašnji direktor Zlatko Špoljar ima pravo na otpremninu u iznosu od 387 tisuća kuna, kao i na šest plaća u otkaznom roku.

Jelić je također najavio i uvođenje novih djelatnosti, kao što je proizvodnja komposta na Beljavinama, a vezano uz to i uzgoj cvijeća za zelene površine na području Vrbovca, ali i za prodaju drugim tvrtkama i privatnim osobama.

Ujedno je rekao da Komunalac s početkom sljedeće godine namjerava preuzeti dimnjačarsku djelatnost na području grada, a izradit će i katalog grobnih mjesta koja su prazna i pod održavanjem Komunalca te ih ponuditi pogrebnicima s područja Zagreba i okolice. Na prodaju će biti oko dvjesto grobnih mjesta. – Uvest ćemo nove djelatnosti i znatno sniziti troškove poslovanja, pripremamo reviziju dosadašnjih ugovora koji su prilično nepovoljni za Komunalac i vrijeme je da počnemo odgovorno gospodariti ovom tvrtkom – rekao je Jelić.

Inače, Komunalac Vrbovec trenutno obavlja djelatnosti sakupljanja i deponiranja otpada, održavanja groblja, čišćenja i održavanja javnih površina te  čišćenja i održavanja tržnice i sajmišta. U tvrtki je zaposleno 49 djelatnika.

Direktor Jelić posebno je istaknuo kako djelatnike te tvrtke očekuje velik posao na odlagalištu otpada Beljavine. Brojni projekti su već započeti, a uskoro je planirano i osposobljavanje odlagališta za zaprimanje građevinskog otpada. Naime, niti jedno županijsko odlagalište ne prima takvu vrstu otpada, a vrbovečki Komunalac projekt će prijaviti i za sufinanciranje putem europskih fondova.

Također je potrebno izgraditi reciklažno dvorište i sortirnicu. Inače, sanacija odlagališta uspješno je dovršena, međutim sada je potrebno ishoditi sve dozvole i uskladiti rad Beljavina s građevinskom dozvolom.

Valja istaknuti kako će vodstvo Komunalca uskoro izradit i nove kalkulacije cijene odvoza otpada. – Problem je što je Zakonom o državnom gospodarenju otpadom, a takva je i intencija države, predviđeno da sav trošak prikupljanja i zbrinjavanja otpada bude u cijeni te ga na kraju u potpunosti snose građani. Trenutno ne možemo puno učiniti s obzirom da Komunalac Vrbovec nema financijskih rezervi i nemoguće je da dio troškova prikupljanja i zbrinjavanja otpada preuzme tvrtka. Sve je to rezultat praske velikih menadžerskih ugovora, koji su od 2002. godine pa sve do danas maksimalno iscrpili tvrtku. Dakle, mi u cijenu odvoza moramo staviti sve troškove jer više ne možemo dopustiti poslovanje s minusom. Takvo poslovanje više nemamo od kuda sanirati budući da je sva imovina firme prodana i maksimalno smo zaduženi, do te mjere da više niti leasing za auto ne možemo dobiti – rekao je i dodao da poseban problem kod prikupljanja otpada predstavlja i to što Komunalac prikupljenu i sortiranu sirovinu nema kome prodati, što osobito vrijedi za plastiku jer nema industrije koja takvu sirovinu treba te je zbrinjavanje sortirane plastike dodatan trošak za tvrtku. Prema riječima direktora od svega što se prikupi i izdvoji, samo papir se može prodati.

Jelić je dodao kako će nakon izrade kalkulacije s Gradom i okolnim općinama odabrati najpovoljniji model.

Inače, Komunalac priprema izvještaj o poslovanju za prvih šest mjeseci ove godine, koji će prema svim pokazateljima biti negativan. Očekuje se minus između 400 i 500 tisuća kuna. Prošlogodišnji minus tvrtke iznosio je 2,2 milijuna kuna.

ChannelImages

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime