Komemoracija za pogubljene Vrbovčane

0
Komunalac add

Idući utorak, 27. studenoga navršava se 75 godina kako su Nijemci za odmazdu strijeljali 14 Vrbovčana, civila iz ulice Ivana Gorana Kovačića ili „Posavine“ kako su stari nekada zvali tu ulicu ispod pruge. Toga će se dana od 10 sati pored spomenika kraj željezničke stanice, u organizaciji Grada održati prigodna komemoracija. Više nema živih sudionika toga događaja, ali o njemu saznajemo od naših suvremenika, koji se živo sjećaju pripovijedanja ljudi koji su to preživjeli.

Naime, 27. studenoga 1943. godine Nijemci su pokupili najmanje 16 mještana iz današnje Ul. Ivana Gorana Kovačića. Prve tri kuće od pruge su preskočili, a onda su dalje redom iz svake kuće izvukli van po jednog muškaraca. Doveli ih do jedne jame (nasuprot sadašnjeg spomenika), a tu je već čekao mitraljez i streljački vod. Najmanje dvoje Vrbovčana je preživjelo, ali su sada već pokojni, priča nam naš sugovornik.

Sve se to dogodilo dan nakon jedne partizanske akcije na željezničkoj stanici. Mjesni partizani tada su napali njemački opskrbni vlak (s namirnicama), te pri tom navodno ubili nekoliko oficira i vojnika, a Nijemci su inače imali obznanjene “kvote” za odmazde – za toliko oficira i vojnika, streljaju toliko i toliko civila.

Taoce su iz kuća doveli direktno na strijeljanje, bez suda ili pritvora. Bili su to obični i nedužni građani, koji nemajući veze s događajem od prethodnog dana nisu niti pokušavali se skrivati ni bježati od kuća, kao “nemamo se čega bojati, kad s tim nemamo veze”. Nažalost!

 

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime