Komemoracija za pogubljene Vrbovčane

0
Komunalac add

Izaslanstvo Grada Vrbovca će, u ponedjeljak, 28. studenog s početkom u 11 sati kod spomenika pored željezničke stanice u Vrbovcu, održati prigodnu komemoraciju povodom godišnjice pogubljenja 14 civila iz Ulice Ivana Gorana Kovačića tijekom Drugog svjetskog rata, koje je iz odmazde 27. studenoga 1943. godine strijeljala njemačka vojska.

Pozivaju se svi članovi braniteljskih udruga, građani te posebno članovi obitelji pogubljenih kako bi se prisjetili i odali počast nevino stradalim Vrbovčanima u Drugom svjetskom ratu.

27. studenog 1943. godine Nijemci su pokupili 16 muškaraca iz današnje Ulice Ivana Gorana Kovačića i doveli ih do jame nasuprot spomenika kraj željezničkog kolodvora, gdje ih je čekao streljački vod. Preživjelo je dvoje Vrbovčana, ali su sada već pokojni.

Tragičnom događaju prethodila je partizanska akcija na željezničkoj stanici, u kojoj su mjesni partizani napali njemački opskrbni vlak te pritom navodno ubili nekoliko oficira i vojnika. Dan kasnije, njemačka je vojska iz odmazde pogubila 14 nedužnih civila.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime