Komemoracija za poginule branitelje povodom 32. obljetnice “Trokut – Novska”

0
Komunalac add

U Vrbovcu je jutros održana komemoracija za poginule branitelje u Domovinskom ratu s područja grada Vrbovca povodom obilježavanja 32. obljetnice „Trokut-Novska“. Članovi obitelji poginulih branitelja, Hrvatski časnički zbor Vrbovec i HVIDRA Vrbovec, načelnica općine Gradec Ljubica Ambrušec te učenici Osnovne škole Krunoslava Kutena iz Vrbovca i Ošnovne škole Gradec položili su vijence i zapalili svijeće ispred spomen obilježja Hrvatska kocka u gradskom parku.

Komemoracija poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata na zapadno-slavonskom ratištu održano je i na spomen području Trokut u Novskoj. Delegaciju Grada Vrbovca predvodio je zamjenik gradonačelnika Marko Belošević, dok je u ime Zagrebačke županije vijenac položio zamjenik župana Damir Tomljenović. Odlazak na komemoraciju organizirao je Hrvatski časnički zbor Vrbovec. Nakon komemoracije u Novskoj, održana je i komemoracija kod spomenika u selu Subocka za poginule branitelje 51. samostalne bojne Vrbovec Damira Rubenčića i Dubravka Smoleca.


U utorak, 31. listopada u 17 sati bit će organizirano paljenje svijeća za poginule i umrle hrvatske branitelja kod središnjih križeva na mjesnim grobljima u Farkaševcu, Preseki i Rakovcu.

Vojna akcija “Orkan”, prva značajnija pobjeda HV-a u Domovinskom ratu, počela je 29. listopada 1991. godine, a vodila se do 3. siječnja 1992. Ovom bitkom je oslobođen najveći dio zapadne Slavonije i spriječen je naum odsijecanja Slavonije. Prvog dana akcije poginulo je 13 branitelja s područja Zagrebačke županije. Na novljanskoj bojišnici život je izgubilo ukupno 314 hrvatskih branitelja iz 17 postrojbi.

Podsjetimo, Damir Rubenčić i Dubravko Smolec bili su pripadnici 1. voda 51. samostalne bojne Vrbovec, a poginuli su od neprijateljske granate 28. prosinca 1991. godine u Gornjoj Subockoj pokraj Lipika, samo deset dana nakon što je bojna upućena na zapadnoslavonsko bojište.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime