Komemoracija “Trokut–Novska” u spomen na poginule branitelje na novljanskoj bojišnici

0
Komunalac add

Izaslanstvo Grada Vrbovca na čelu s gradonačelnikom Denisom Kraljem, predstavnici Hrvatskog časničkog zbora Vrbovec, obitelji poginulih vrbovečkih branitelja te učenici OŠ Marije Jurić Zagorke, OŠ Dubrava i PŠ Farkaševac jučer su sudjelovali na tradicionalnoj komemoraciji na spomen području “Trokut-Novska”. Prije polaska u Novsku položili su vijence kod spomenika Hrvatska kocka u centru grada te u Općini Dubrava. Dan su završili u Subockoj, gdje su položili vijenac na mjestu gdje su poginuli vrbovečki branitelji Dubravko Smolec i Damir Rubenčić.

31. je godišnjica prve oslobodilačke akcije na području Hrvatske, akcije Orkan 91. U toj akciji svoje živote dali su i naši vrbovečki branitelji kojih se uvijek sjećamo i dolazimo se pokloniti njihovoj žrtvi za našu domovinu – izjavio je gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj.

Inače, u sklopu središnjeg obilježavanja na spomen području “Trokut-Novska” izaslanstva Vlade i Ministarstva obrane te braniteljskih udruga i obitelji poginulih položila su vijence i zapalila svijeće.

Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Govor je u ime svih branitelja održao ratni zapovjednik Operativne grupe Posavina general Rudi Stipčić, u pratnji generala Josipa Lucića i Zdravka Andabaka.

Vrbovečka delegacija zatim se uputila u Subocku, gdje je održana komemoracija kod spomen križa poginulim vrbovečkim braniteljima Dubravku Smolcu i Damiru Rubenčiću. Svijeću je prvo zapalila majka Dubravka Smolca, Ljubica, a pridružili su joj se i dogradonačelnik Lipika Slobodan Katunar, predstavnici Hrvatskog časničkog zbora Vrbovec te učenici osnovnih škola s našeg područja.

Vojna akcija “Orkan”, prva značajnija pobjeda HV-a u Domovinskom ratu, počela je 29. listopada 1991. godine, a vodila se do 3. siječnja 1992. Ovom bitkom je oslobođen najveći dio zapadne Slavonije i spriječen je naum odsijecanja Slavonije. Prvog dana akcije poginulo je 13 branitelja s područja Zagrebačke županije. Na novljanskoj bojišnici život je izgubilo ukupno 314 hrvatskih branitelja iz 17 postrojbi.

Podsjetimo, Damir Rubenčić i Dubravko Smolec bili su pripadnici 1. voda 51. samostalne bojne Vrbovec, a poginuli su od neprijateljske granate 28. prosinca 1991. godine u Gornjoj Subockoj pokraj Lipika, samo deset dana nakon što je bojna upućena na zapadnoslavonsko bojište.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime