Koje su mjere zaštite od koronavirusa u Vrbovcu?

0
Komunalac add

Na današnjoj izvanrednoj sjednici Stožera civilne zaštite Grada Vrbovca doneseni su zaključci o provođenju mjera zaštite od širenja koronavirusa. Na početku sjednice voditelj vrbovečkog Doma zdravlja dr. Davorin Radin poručio je da ne treba dizati paniku te da epidemiološke službe dobro rade svoj posao. –Molio bi građane da ne dolaze u Dom zdravlja zbog stvari koje mogu pričekati. U laboratoriju i RTG kabinetu odrađivat će se samo nužne pretrage. Apeliram na sve građane, ako imate simptome respiratorne bolesti 
javite se prvo telefonom svom liječniku i izbjegavajte dolazak u zdravstvenu ustanovu ako vam to nije savjetovao liječnik – poručio je Radin te dodao da su pripremljni svi protokoli u slučaju da se pojavi osoba zaražena koronavirusom.

 

U I. osnovnoj školi i i II. osnovnoj školi Vrbovec od ponedjeljka, 16. ožujka primijenit će se nacionalna mjera dvotjedne odgode nastave u ustanovama. Djeca o kojima roditelji ne mogu brinuti moći će dolaziti u školu, no redovna nastava se neće održavati.

Učenici od 1. do 4. razreda pratit će nastavu putem posebnih emisija na HRT3 te putem Sportske televizije, a za više razrede radi se na online nastavi uz pomoć računala i tableta.
Prijevoz učenika nižih razreda će biti organiziran sukladno rasporedu, dok će prijevoz učenika viših razreda biti otkazan.

Od ponedjeljka, 16. ožujka primjenjuje se i odgoda boravka djece u dječjim vrtićima na području Vrbovca. Ukoliko roditelji iz objektivnih razloga ne mogu djecu ostaviti kod kuće, u vrtićima će se osigurati osnovni uvjeti za nužan boravak djece. To se odnosi na Dječji vrtić Vrbovec, Dječji vrtić Dobri i Obrt za čuvanje djece Palčić. Apelira se na građane da se pridržavaju ovih mjera. –Molim da se nikako ne stigmatizira djecu koja će dolaziti u vrtić i školu, znamo da ima roditelja koji zaista nemaju kamo s djecom i na to imaju pravo. Ipak će glavnina ostati kod kuće i tako se smanjuje rizik od širenja zaraze -poručio je gradonačelnik Denis Kralj.

Preporuka je da se odgode sva javna okupljanja na području Grada Vrbovca (bez obzira na broj sudionika), u Pučkom otvorenom učilištu Vrbovec do daljnjeg su otkazane sve kino projekcije i predstave. Javna okupljanja otkazana su i u Narodnoj knjižnici Vrbovec.

Svim ustanovama i poslovnim subjektima na području grada Vrbovca preporuča se stavljanje dezinfekcijskih sredstava za ruke na ulaze u zgrade. Građanima se umjesto osobnih dolazaka u javne službe preporuča korištenje telefonske i pisane komunikacije te u tom smislu će se na stranicama Grada Vrbovca i kroz sredstava javnog priopćavanja objaviti adresar svih gradskih službi.

Zelena tržnica utorkom i „Seljačka tržnica“ na prostoru Gradske tržnice u Vrbovcu radit će samo za domaće (s područja grada Vrbovca i okolnih općina) i provjerene proizvođače hrane i ostalih proizvoda uz dužno provođenje najviših higijenskih propisanih standarda
i preporuka vezanih za javna okupljanja.

Preporuka je da se ispraćaj pokojnika na grobljima na području grada Vrbovca obavlja u krugu uže obitelji, uz pridržavanje preporuka vezanih uz javna okupljanja.

Na kraju, Stožer civilne zaštite Grada Vrbovca apelira na građane da zadrže pribranost i ne nasjedaju na neprovjerene vijesti i poluinformacije te da redovno prate službene
izvore informiranja putem kojih će se redovito objavljivati sve relevantne informacije i preporuke vezane za ovu izvanrednu situaciju.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime