Književni susret s Đurđicom Čilić

0
Komunalac add

U povodu Zagorkinih književnih dana Narodna knjižnica Vrbovec organizira književni susret s Đurđicom Čilić i predstavljanje njezine knjige Novi kraj. Susret će se održati u srijedu, 22. ožujka u 19 sati u knjižnici. Moderatorica susreta bit će prof. Irena Skopljak Barić.

Novi kraj je roman fragmentarne kompozicije, koji može biti čitan i kao zbirka priča uvezana prisutnošću nekoliko istih likova. U romanu, koji bismo uvjetno mogli nazvati autofikcijskim, premrežavanjem melankolije i vitalnosti kreirana je mreža jednog života i svijeta kakav znamo iz stvarnosti, svoje i one koju žive naši bližnji. Novi kraj je priča o konačnostima koje odgađamo sve dok za to imamo snage i razloga i o počecima koje izmišljamo kako bismo neumitnost krajeva lakše podnijeli. Pisan jednostavnim, slikovitim jezikom u nostalgičnom, ali i energičnom, poletnom tonu, roman govori o ljudima i njihovom trajanju, svemu onome što se smjesti između prvog kraja i zadnjeg početka.

Novi kraj u tematskom, motivskom i stilskom pogledu svojevrsni je nastavak autoričina knjižnog prvijenca, zbirke priča Fafarikul.

Inače, Đurđica Čilić radi na Katedri za poljski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu i izvodi kolegije iz poljske književnosti, prevođenja i teorije književnosti. Piše stručne i znanstvene radove o poljskoj književnosti 19. i 20. stoljeća te prevodi s poljskoga jezika, uglavnom suvremenu poeziju.

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime