Knjiga „Vrbovčani u Domovinskom ratu“ kreće u tisak

0
Komunalac add

Knjiga „Vrbovčani u Domovinskom ratu” autora Tomislava Jurića iz Nove Kapele upravo odlazi u tisak. Kroz najmanje mjesec dana u Vrbovcu bi trebala biti održana i njena promocija. U ponedjeljak se navečer u Novoj Kapeli prvi put sastao i kompletan Uređivački odbor ove publikacije, prve koja cjelovito govori o Vrbovčanima u Domovinskom ratu.

Knjiga će sadržavati dvjestotinjak stranica dokumenata, fotografija i zapisa samog autora o najsudbonosnijim događajima  na počecima osamostaljenja države. Okosnica sadržaja odnosi se na 51. Samostalnu bojnu Vrbovec, ali knjiga govori i o svim ostalim sudionicima Domovinskog rata s područja bivše Općine Vrbovec.

U pripremi ovog zahtjevnog štiva Tomislav Jurić je okupio respektabilan tim suradnika. Urednik je dr. Natko Martinić-Jerčić iz Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra, recenziju s pogovorom napisao je dr. Đuro Škvorc, dok je recenziju i predgovor napisao general-pukovnik u mirovini Marijan  Mareković.

-Bili su to dani ponosa i slave. „Osovina“  Vrbovec-Križevci-Bjelovar besprijekorno je funkcionirala, zahvaljujući i Tomislavu Juriću i njegovim dečkima s kojima smo uspjeli zauzeti našu vojarnu i zarobiti znatne količine, toliko potrebne, vojne opreme – kaže pukovnik u mirovini Zvonko Beljo, ondašnji zapovjednik ZNG-e Križevci. S njim se složio i komandant TO Bjelovara i zapovjednik Kriznog stožera Bjelovarsko-bilogorske regije Stjepan Budinski, ističući velik doprinos Vrbovčana u oslobađanju bjelovarskih vojarni.

Autor Tomislav Jurić ponovio je kako je knjiga napisana nakon gotovo dvadeset godina od prvog pokušaja. -Nakon što sam „prespavao“ prvobitnu ideju, pred nama je sada tekst koji cijelu temu donosi bez politike i političara, u kojem sam sa suradnicima nastojao što objektivnije i argumentirano prikazati djelovanje naših postrojbi i naših ljudi u Domovinskom ratu istaknuo je autor.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime