Klub uzgajatelja posavske kukmaste kokoši iz Lonjice

0
Komunalac add

Lonjica je bogatija za još jednu udrugu, odnosno Klub uzgajatelja posavske kukmaste kokoši, koja svojim aktivnostima doprinosi razvoju društvenog života u mjestu, ali i razvoja svijesti o potrebi zaštite autohtonih domaćih životinjskih pasmina, ekološkim inicijativama i tradicije uzgoja peradi.

Inicijativu za osnivanje udruge pokrenuli su Josip Bertinovec iz Lonjice, Dražen Biličić iz Bjelovara i Željko Gagula iz Ivanje Reke. Osnivačka skupština Kluba uzgajatelja posavske kukmaste kokoši, održana je u Lonjici 313, na kojoj su bili nazočni: Mateo Bartolović iz Bjelovara, Josip Bertinovec, Dražen Biličić, Marijan Pavečić iz Peskovca i Ivan Šarić iz Dugog Sela te kao gost vrbovečki predsjednik Denis Kralj. Za predsjednika je bio izabran Željko Gagula, a za tajnika Ivan Šarić.

Klub uzgajatelja posavske kukmaste kokoši osnovan je sa slijedećim ciljevima: okupljanje ljubitelja i uzgajatelja malih životinja, organiziranje uzgoja malih životinja, zaštita hrvatskih domaćih pasmina malih životinja, a posebno posavske kukmaste kokoši i patuljaste posavske kukmaste kokoši, promocija i širenje uzgoja posavske kukmaste kokoši i patuljaste posavske kukmaste kokoši u svim priznatim obojenosti, te razvoj novih obojenosti, unaprjeđenje uzgoja posavske kukmaste kokoši i patuljaste posavske kukmaste kokoši u njihovom izvornom tipu i obliku i očuvanje čovjekova okoliša i tradicije uzgoja peradi.

U ostvarivanju ciljeva udruga obavlja slijedeće aktivnosti: upućivanje članstva u pravilan uzgoj malih životinja, iniciranje i poticanje rada na uzgoju, selekciji i zaštiti životinja, unaprjeđivanje i razvoj natjecateljskog duha kroz organizaciju izložbi i smotri te poticanje sudjelovanja na izložbama drugih udruga, promicanje uzgoja posavske kukmaste kokoši u medijima, poticanje znanstveno istraživačke i druge djelatnosti iz područja uzgoja, zaštite, preventive, genetike, ornitologije, zoologije, uzgoja i zaštite malih životinja, organizacija izložbi i smotri malih životinja, organizacija stručnih putovanja na izložbe, smotre i sajmove malih životinja u Hrvatskoj i inozemstvu, vođenje evidencija o prstenovanju peradi i matičnim jatima u uzgoju članova udruge, organizacija stručnih predavanja vezanu uz tematiku uzgoja malih životinja i suradnja s drugim udrugama, savezima i organizacijama, a radi promocije i širenja uzgoja posavske kukmaste kokoši i međusobne pomoći.

U svezi prvih početnih aktivnosti Kluba uzgajatelja posavske kukmaste kokoši,predsjednik Željko Gagula je izjavio. –Trenutne aktivnosti udruge bile su različite: registracija udruge, podnošenje zahtijeva Hrvatskom savezu uzgajatelja golubova, peradi, kunića, ptica i zamorčića (HSUGPKPZ), prikupljanje članstva, promocija knjige Posavska kukmasta kokoš i djelovanje udruge Mali uzgajivač Dugo Selo (autori: Josip Bertinovec, Mirko Huf i Predrag Topić), koja je poslana i  pojedinim uzgajivačima i vodstvu Europskog saveza malih životinja u Europi da imaju u svojoj arhivi,proizvodnja pilića da bi se na jesen mogla napraviti selekcija kako bi se ostavile najkvalitetnije jedinke za dalju reprodukciju, nabavka obilježavajućeg prstenja i učešće na izložbama malih životinja sukladno  prema važećim epidemiološkim mjerama glede korona virusa – rekao je Gagula.

Udruga trenutno ima 18 članova iz Bjelovara, Vrbovca, Novske, Siska, Čakovca, Daruvara, Virovitice, Velikog Trgovišća, Dugog Sela i Ivanje Reke. Trenutno se najviše posavska kukmasta kokoš uzgaja u Bjelovaru, Vrbovcu i Novskoj. Udruga je tek osnovana pa kao i svaki početak je težak. – Međutim, imali smo i sreću da nam je gradonačelnik Denis Kralj pomogao pa mu još jednom ovim putem zahvaljujem i nadamo se da ćemo i dalje uspješno surađivati. Primarno nam je da se razvije svijest o uzgoju naše hrvatske autohtone pasmine kokoši i da je zaštitimo od izumiranje te ujedno pridobiti što veći broj uzgajivača naše posavske kukmaste kokoši – naglasio je Gagula. Posavska kukmasta kokoš uzgaja se i u Sloveniji, Mađarskoj i Portugalu. Klub će svojim djelovanjem obogatiti i ponudu grada Vrbovca, te sudjelovati svojim aktivnostima i organiziranjem izložbi na raznim gradskim zbivanjima, kao primjerice na turističko-kulinarskoj manifestaciji „Kaj su jelo naši stari“.

 

Zdenko Brezarić

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime