Klub uzgajatelja posavske kukmaste kokoši iz Lonjice održao smotru uzgoja u Bjelovaru

0
Komunalac add

U Bjelovaru na imanju Dražena Biličića održana je smotra uzgoja članova Kluba uzgajatelja posavske kukmaste kokoši iz Lonjice, kao i radni sastanak Kluba. Sastanak se trebao održati u sjedištu udruge u Lonjici 313, ali je zbog objektivnih i zdravstvenih razloga bio održan u Bjelovaru.

U vezi smotre kukmaste posavske kokoši i o daljnjim aktivnostima Kluba izvijestio je predsjednik Željko Gagula. – Na samom sastanku dogovoreni su daljnji koraci Kluba u smjeru zaštite i širenja uzgoja posavske kukmaste kokoši. Utvrđeno je kako će se do kraja godine izraditi evidencija matičnih jata i krvnih linija u uzgoju za svaku pojedinu obojenost te će se odrediti mogućnosti kombiniranja određenih linija u svrhu osvježenja krvi. Članovi su upoznati i sa činjenicom kako je Klub primljen u članstvo HSUGPKPZ te se planira organizacija prve Klupske izložbe od 10. – 12. prosinca 2021. godine u Bjelovaru na državnoj izložbi malih životinja – istaknuo je Gagula.

Nakon sastanka svim članovima su podijeljeni važeći standardi koji su priznati od EE (Evropskog saveza malih životinja), a Dražen Biličić je odradio razgovor o svakoj pojedinoj obojenosti koje su bile prikazane na smotri i to redom: crno bijelo pjegaste, crne, bijele, plavoobrubljene, zlatno smeđe, žute s crnim i bijelim repom, crvene s crnim repom, grahoraste i losos. Također je dogovoreno, kako će Klub pokrenuti priznavanje posavske kukmaste kokoši u losos obojenosti i crvenoj s plavim repom. Sve je bilo zaokruženo domjenkom, pijetlom ispod peke i kolačima.

Klub uzgajatelja posavske kukmaste kokoši, koji je ove godine osnovan, svojim aktivnostima doprinosi i potiče na zaštiti autohtonih domaćih životinjskih pasmina u Hrvatskoj i tradiciju uzgoja peradi.

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime