Kapela sv. Martina na Goljaku

0
Komunalac add

Na području općine Rakovec izgrađene su mnoge kapele ili podignuti križevi kao svjedoci pripadnosti Katoličkoj crkvi. Stanovnici rakovečkih naselja su tijekom povijesnog hoda uložili puno životne volje, želje, energije, odricanja ili odvažnosti prilikom izgradnje kapelica ili podizanja križeva. U Župi sv. Jurja u Rakovcu najstariji sakralni objekt je župna crkva. Drvena kapela u Negovcu se spominje još u 18. stoljeću, kao i drvena kapela u Peskovcu s kraja 18. stoljeća i na  početku 19. stoljeća. Međutim, obje kapele uništio je zub vremena, pa su stanovnici u navedenim selima kasnije izgradili zidane kapele. Podizanje sakralnih objekata nije samo duhovno određenje, nego ima i daleko širu povijesnu, društvenu i religioznu komponentu. Seoske kapele ili križevi su prepoznatljivost svakog naselja i svaka od njih ima posebnu i iznimnu priču.

Na Goljaku koji pripada naselju Hruškovec nalaze se vinogradi, kleti i obiteljske kuće kojima su vlasnici iz Brezana, Hudova, Hruškovca, Rakovca, Samoborca, Vrbovca, Svetog Ivana Zeline. Valent Klemeš je u svom vinogradu na Goljaku 1991. godine iz zavjetnog osjećaja izgradio kip, jer je preživio dvije teže prometne nesreće, kojeg je posvetio Majki Božjoj. Poklonac je blagoslovio rakovečki župnik Antun Motočić. Kip Majke Božje je tako postao i dio životne svakodnevnice i vinogradarske tradicije na Goljaku i mjesto posebnog pijeteta obitelji Klemeš.

Kapela sv. Martina na Goljaku u vinogradarskom ambijentu sazdana je na iznimnoj i posebnoj životnoj priči koja je jedinstvena u Općini Rakovec, odnosno rakovečkoj župi i rijetko viđena u širem vrbovečkom kraju. Prvotnu inicijativu o izgradnji kapele na Goljaku pokrenuo je rakovečki župnik Antun Motočić, sa željom da u vinogradarskom i životnom okruženju postane duhovna i kršćanska odrednica, mjesto druženja, susreta dobrodušnosti i iskazivanja osjećaja privrženosti Katoličkoj crkvi. Tu su ideju odmah prihvatili Valent Klemeš iz Hruškovca, Zvonko Remenerić iz Vrbovca i Andrija Čolig iz Svetog Ivana Zeline. Njima su se ubrzo priklonili Ivan Dobrica iz Vrbovca, Milan Kralj iz Svetog Ivana Zeline i Davor Kralj iz Vrbovca, koji također na Goljaku imaju svoje vinograde, kleti ili kuće. Ideja je nastala iz dubokog vjerskog uvjerenja, protkana dragovoljnim ljudskim odricanjem, ufanjem i svetkovinom zavjetnog obećanja. Ubrzo se ta ideja o izgradnji kapele zarazno i s velikim oduševljenjem proširila među svim vlasnicima na Goljaku, ali i među žiteljima Hruškovca, koji su sudjelovali u doniranju financijskih sredstva i u izvođenju građevinskih radova.

Najveći dio tereta odgovornosti, kao i organizacijskih aktivnosti od pribavljanja potrebne dokumentacije, financijskih sredstava, građevinskog materijala pa do izvođenja same izgradnje kapele nosili su na svojim leđima inicijatori. U to vrijeme vladala je inflacija i ratna neizvjesnost u razdoblju Domovinskog rata. Unatoč svim tim izuzetno otežavajućim društveno-političkim okolnostima, kapela se počela graditi 1993. godine na općinskom zemljištu nasuprot lovačke kuće u vlasništvu Lovačkog društva Šljuka iz Rakovca. Kasnije su se u akciju uključili i drugi stanovnici iz općina Rakovec, Vrbovec i Sveti Ivan Zelina. U izgradnju kapele sudjelovali su zidarski i stolarski majstori iz rakovečkog i vrbovečkog područja koji su uglavnom velikom većinom na dobrovoljnoj osnovi pripomogli pri izgradnji sakralnog objekta. Mnogi su vjernici darovali građevinski materijal ili na druge načine sudjelovali u podizanju kapelu u ozračju zajedništva, sloge, skromnosti, kršćanske poniznosti i nošeni uvjerenjem da čine nešto za opće dobro zajednice i što će služiti i budućim naraštajima.

U kapeli se pored omanjeg oltara i ostalog interijera nalaze i tri slike svetaca. Valent Klemeš je darovao sliku sv. Valentina, a Andrija Čolig sliku sv. Andrije, dok unutrašnjost kapele resi i slika sv. Martina. Kapela je sagrađena 1994. godine, a posvećenje kapele sv. Martina na Goljaku je izvršio fra Smiljan Kožul iz Zagreba upravo na dan sv. Martina. Tradicionalno se na Martinje u kapeli održava misno slavlje koje predvode rakovečki župnici. O uređenju kapele brinu i skrbe članovi Lovačkog društva Šljuka, ali i druge osobe iz goljačkog brega. Danas kapela sv. Martina na Goljaku, ne predstavlja prepoznatljivost samog Hruškovca, nego već i cijele rakovečke općine i župe. Općina Rakovec sustavno godinama skrbi o svim sakralnim objektima na svom području čuvajući povijesnu i crkvenu baštinu svojega kraja. Tako se u vrijeme načelnice Brankice Benc na kapeli sv. Martina 2015. godine obnovila fasada, čime je rakovečka općina nastavila skrbiti o sakralnom djelu prvotnih graditelja. Obitelji Valentina Klemeša, Zvonka Remenarića, Andrije Čoliga, Ivana Dobrice, Milana Kralja i Davora Kralja su svojom životnim primjerom i djelom izgradnje kapele sv. Martina na Goljaku postale i dio rakovečke povijesti jer su u izgradnji kapele ujedinili ljude u dobroti, slozi i katoličkoj vjeri.

 

Zdenko Brezarić

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime