Kakvo je stanje županijskih i lokalnih cesta u Farkaševcu?

0
Komunalac add

U Općini Farkaševac održan je sastanak na temu održavanja županijskih i lokalnih cesta. Na sastanku su uz predstavnike Općine, bili i pročelnik Upravnog odjela za promet i komunalnu infrastrukturu Zagrebačke županije Nenad Babić i ravnatelj Županijske uprave za ceste Tomislav Landeka i njihovi suradnici te predstavnici Županijskih cesta Zagrebačke županije.

Načelnik Općine Farkaševac Dražen Draganić uvodno je pojasnio kako je Općinsko vijeće pokrenulo inicijativu za sazivanjem sastanka, zbog brojnih upita građana vezanih uz stanje prometnica.

Draganić je istaknuo četiri područja koja su najkritičnija. – Županijska cesta Praščevac – Farkaševac – Kabal problematična je zato što profil ceste iznosi 3,5 metra pa je mimoilaženje vozila problematično jer se troše bankine i propadaju u grabe – rekao je te dodao kako je za tu dionicu već postojalo idejno rješenje uz lokacijsku dozvolu za proširenje te prometnice, ali posao nikada nije realiziran i lokacijska dozvola je istekla.

Drugi problem je dionica lokalne ceste, odnosno cesta od Majura do Bolča. – To je jedina cesta na našem području na kojoj se u zadnjih 15 godina nikada ništa nije radilo i sada je ta cesta u vrlo lošem stanju i treba joj novi sloj asfalta – pojasnio je Draganić.

Velik problem su i cijevni propusti na lokalnim cestama, jer su se na mjestima tih propusta počela javljati ulegnuća. – Jedno takvo ulegnuće pojavilo se u selu Žabnica. Taj dio prometnice je označen prometnim znakovima, ali je to i dalje velik problem u prometu – istaknuo je Draganić te naglasio kako im učestalo stižu upiti i za cestu od Farkaševca kroz Bolč, koja je sada državna cesta. – Cesta je ostala u istom profilu, ali je iscrtana dodatna horizontalna signalizacija do Bolča, a dalje je cesta prema Donjem Markovcu i Kablu bez te signalizacije što također otežava prometovanje, osobito u ovo jesensko vrijeme – zaključio je.

Županijski pročelnik Nenad Babić rekao je da su svi svjesni problematike, ali da se u konačnici uvijek sve svodi na jednu stvar – kronični nedostatak sredstava ŽUC-a. – Od 2003. godine vlada kronični nedostak novca što u redovnom funkcioniranju predstavlja ogroman problem, najveći izvor prihoda ŽUC-u dolazi iz naknade za registraciju cestovnih i motornih vozila, koja se nije mijenjala od 2003. godine, dok su svi ostali troškovi osjetno porasli – pojasnio je Babić.

Ravnatelj ŽUC-a Tomislav Landeka iznio je podatak da lokalne i županijske ceste na području Farkaševca čine 2,7 posto svih prometnica o kojima brine ŽUC. – Od 2012. do 2017. godine na području Farkaševca u održavanje prometnica uloženo je puno sredstava u odnosu na naš proračun. Iz kredita kojeg je digla Županijska uprava za ceste u iznosu od 50 milijuna kuna, u Farkaševcu smo napravili dvije ceste. To su ceste u Brezinama i u Bolču, što znači da smo u Farkaševac u 2016. i 2017. godini uložili gotovo 3 milijuna kuna. To je i više nego što smo očekivali, s obzirom na sva područja o kojima brinemo – pojasnio je Landeka.

Također je naglasio kako je 2018. godine za redovno održavanje na području Farkaševca izdvojeno oko 1,2 milijuna kuna, a taj iznos očekuje se i u ovoj godini. – Predlažem da nam pošaljete dopis sa svim problemima koje ste naveli pa ćemo ih pokušali uvrstiti u naš program za naredno razdoblje – poručio je i dodao kako shvaća nezadovoljstvo građana.

Sastanku su prisustvovali i predsjednik Općinskog vijeća Tomislav Strika, vijećnik Željko Đurasek te pročelnica Jadranka Đurasek.

Nakon sastanka organiziran je obilazak ceste u Kablu.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime