“Kaj su jeli naši stari”: Vrbovec ovoga vikenda zamirisao na domaće

0
Komunalac add

Velikim vatrometom sinoć je svečano zatvorena 38. turističko – kulinarska manifestacija „Kaj su jeli naši stari“. Protekla tri dana posjetitelji našeg najvećeg turističkog događaja, imali su priliku uživati u raznovrsnom kulturno-umjetničkom, zabavnom i sportskom programu te u središnjem dijelu manifestacije, gastro programu „Miriše na domaće“.

U sklopu izložbe i degustacije jela u organizaciji 13 udruga žena, u prostoru oko Gradskog parka pripremala su se brojna jela po tradicionalnoj recepturi. Uz to Gastro program ove godine obuhvatio je i ponudu jela i pića na glavnom gradskom trgu „Gastro trgu“.

Stručni žiri na čelu sa chefom Tomislavom Špičekom jučer je poslijepodne na Ljetnoj pozornici ocijenio najbolja jela od ječmene kaše i starinske kolače.

Prvu nagradu za glavno jelo čušpajz od ječmene kaše osvojila je novoosnovana Udruga žena Celine, koja se ove godine prvi put predstavila na manifestaciji. Druga nagrada otišla je u ruke Gradske udruge umirovljenika, a na trećem je mjestu Udruga žena Gradečki Pavlovec. Najbolji starinski kolač je Torta od graha, koju je pripremila Izvorna folklorna skupina Brčevec.

Na manifestaciji „Kaj su jeli naši stari“ svoja su tradicionalna jela pripremale članice Udruga žena iz Celina, Tučenika, Cerja, Pirakovca, Novog Sela, Luke, Dubrave, Brčevca, Gradečkog Pavlovca, Gaja, Lonjice te Gradska udruga umirovljenika i Sindikat umirovljenika. Udruga „Pera“ pred očima brojnih znatiželjnih posjetitelja pripremala je vrbovečku peru, koja će uskoro dobiti naziv tradicijskog proizvoda s oznakom zemljopisnog podrijetla.

Domaće specijalitete spravljene po receptima naših baka, posjetitelji su mogli kušati već od prvog dana manifestacije, što je i najveća novost ove godine. Kvalitetna vina vrbovečkog kraja u sklopu programa „Kaj su pili naši stari“ ponudila je Udruga vinara i vinogradara Vrbovec.

I ove godine velik doprinos kulturno-umjetničkom programu dale su sve sekcije HKUD-a Petar Zrinski, Limena glazba i mažoretkinje Vrbovec te ostale udruge koje djeluju na našem području. U sklopu sportskog programa održana su natjecanja u odbojci na pijesku, tenisu, šahu, lovu ribe udicom na leskov prut, košarci i nogometu.

Iako je jučerašnji zadnji dan manifestacije „Kaj su jeli naši stari“, ujedno bio i najhladniji kolovoški dan u ovom stoljeću, iz Vrbovca nitko nije otišao gladan.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime