Jubilarni deseti vrbovečki prigodni žig povodom Dana planeta Zemlje

0
Komunalac add

Pučko otvoreno učilište Vrbovec ove godine po 10. put na filatelistički način obilježava Dan planeta Zemlje. Započelo je 2014. godine i sada se u promoviralo u jedinstveni filatelistički projekt u Republici Hrvatskoj koje izaziva svake godine i sve veći međunarodni interes u svijetu filatelije. Prigodni žigovi fokusirani su na ekološku osvještenost svih ljudi te na zaštitu našeg plavog planeta.

Ove godine se u prigodnom žigu nalazi riba piškor koja je u prijašnja vremena bila česti stanovnik naših rijeka, kanala i potoka, a sada se rijetko nalazi u zabačenim i muljevitim vodotocima. U prijašnjih devet žigova bili su sljedeći motivi: 2014. bijela vrba (Salixalba), 2015. bijela roda (Ciconiaciconia), 2016. obična kockavica (Fritillariameleagris), 2017. sljepić (Angusfragilis), 2018. lisičica (Canharelluscibarius), 2019. gavez (Sympytumafficinale), 2020. lastin rep (Papiliomachaon), 2021. breza (Betula pendula) i 2022. rudnjača (Agaricuscampester). Autor svih prigodnih žigova bio je Stjepan Zdenko Brezarić.

Piškor ili čikov (Misgurnusfossilis) pripada porodici čikova (Cobitida).To je jestiva slatkovodna koja pripada porodici čikova (Cobitida). Raširena je u srednjoj i istočnoj Europi i zapadnoj Aziji. Žut do tamnosmeđ, dug do 30 cm. Živi u muljevitu dnu voda stajačica pa se kod njega razvilo pomoćno disanje kroz crijevo te ciči kao miš istiskujući zrak kroz plivaći mjehur. Zimi i prilikom isušenja vode zakopava se do 1/2 m duboko u mulj. Za nevremena je uznemiren, a nedostatak kisika nadoknadi crijevnim disanjem. Hrani se sitnim životinjama s dna, posebno puževima i školjkama. Mrijesti se između travnja i do lipnja, a spolno je zreo sa 2 godine. U zarobljeništvu živi duže od 20 godina pa se uzgaja i u akvarijima.

I ove godine POU Vrbovec je po tradiciji tiskalo mali broj prigodnih omotnica, svega 15 primjeraka. Nema dvojbe da će i ovogodišnje omotnice izazvati pozornost u kolekcionarskim i filatelistički krugovima. Pri tome će fokus ponajprije iskazati ihtiolozi, odnosno sakupljači koji  su se bave proučavanjem riba. Vrbovečki prigodni žigovi se nalaze na filatelističkim izložbama na kojima se promovira sveopća i generalna zaštita klime, bioraznolikosti i prirodnih bogatstava na planetu Zemlja. Svaki do sada prigodni žig imao je i edukativni pozadinu jer doprinosi spoznajama o raznim životinjskim i biljnim vrstama, kao i o raznim gljivama te o njihovoj ultimativnoj zaštiti od izumiranja.

Iz vrbovečke pošte će na međunarodni Dan planeta Zemlje 22. travnja 2023. godine po deseti jubilarni puta biti odaslane pismovne pošiljke s prigodnim žigom na razne hrvatske i međunarodne adrese. Time se ujedno na filatelističko-poštanski način promovira i sam  grad Vrbovec koji se ponosi svojim šetnicama, parkovima, jezerima, rijekama, potocima te ostalim prirodnim krajobrazima.

 

Zdenko Brezarić

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime