Jubilarna 50. izložba Mate Croate

0
Komunalac add

Jučer je u ateljeu u Banovu otvorena 50. jubilarna samostalna izložba poznatog vrbovečkog kipara Mate Turića (Mata Croata). Mladi je umjetnik ujedno proslavio i 34. rođendan uz brojne goste. Oni su mogli vidjeti mnoštvo izloženih jedara od kojih svako krije određenu posebnost i ljepotu. Na samom početku otvorenja izložbe, prof. i skladateljica Tatjana Vorel izvela je dvije autorske skladbe pod nazivom „Jedrenje kroz život“ i „Križevci u srcu“.

Nakon posvete svećenika, Mate je poželio gostima dobrodošlicu i zahvalio na dolasku. – Posebno mi je drago što se okupio ovako veliki broj ljudi. To su ljudi koji mene i moj rad prate od samog početka. O mojem radu mnogo toga znate i mnogo toga ste vjerujem pročitali. Svi moji radovi nastali su upravo na ovom stolu, u ateljeu gdje se večeras nalazimo. U sklopu jubilarne izložbe organizirao sam tombolu, a sav prikupljen novac ići će u dobrotvorne svrhe, za Afriku. Oduvijek mi je želja bila pomagati i to je ono što me čini sretnim. Trud koji sam ulagao u svoj rad, isplatio se. Sretan sam što su moje skulpture prepoznatljive u svijetu. Doći na Pariški salon san je svakog umjetnika, a meni se taj san ostvario – rekao je Mate.

Prigodnim riječima gostima se obratio književnik i dramski umjetnik Enes Kišević, a za Matu je imao samo riječi hvale. – Kako sam tebe upoznao, svaki mi kamen sliči tebi. Ima tvoju volju, tvoju čvrstinu. Ti si živi kamen. Mate, ti si dao dušu kamenu, ti si kamen oslobodio zemaljske teže. Svojim jedrima dao si prozračnost, ljepotu, lakoću, oslobodio si kamen. Probudio si san u kamenu. Tvoj kamen prosvijetlit će i malo dijete i starca, a u tome je ljepota umjetnosti – rekao je Kišević.

Večer je u pjesničkom tonu nastavio Josip Petrlić Pjer, pjesnik i pisac koji je pročitao pjesmu uz glazbenu pratnju. Okupljene je pozdravio i zamjenik gradonačelnika Grada Vrbovca Marko Belošević koji je zahvalio Mati na pozivu te mu poželio sreću u daljnjem stvaralaštvu i još mnogo jubilarnih izložbi. Nakon toga uslijedilo je ugodno druženje, zajedničko fotografiranje i rezanje torte, a za slavljenika je otpjevana i rođendanska pjesma.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime