Još jedna uspješna godina vrbovečkih vinogradara i vinara

0
Komunalac add

Vrbovečka udruga vinogradara i vinara održala je izvještajnu skupštinu na kojoj su kao gosti bili vrbovečki gradonačelnik Denis Kralj i predstavnik Udruge vinogradara Kaptol iz Preseke Željko Mušak.

Skupštinom je predsjedavao Siniša Bađun u društvu dr. sc. Ane-Marije Jagatić Korenika i Blaženke Gotal.

Vrbovečki gradonačelnik Denis Kralj na početku skupštine izrazio je čestitke Udruzi na uspješnom radu, popularizaciji vinogradarstva i vinarstva u Vrbovcu te kao aktivnom čimbeniku prepoznatljivosti u gradskim manifestacijama, poput Kaj su jeli naši stari.

Možete očekivati i dalje gradsku potporu u vašem radu  jer svojim aktivnostima promičete i turističke potencijale našeg kraja i čuvate baštinu i nasljeđe vinogradarske tradicije – zaključio je.

Željko Mušak je u ime presečke udruge Kaptol naglasio dobru zajedničku suradnju – Naše zajedničke aktivnosti želimo i poboljšati te suradnju podići na višu razinu. Ujedno i zahvala na mogućnostima korištenja usluga laboratorijske analize vinskih uzoraka čime se ujedno podiže i sama kvaliteta vina našeg podneblja – rekao je Mušak.

Predsjednik Udruge Antun Štanfel je podnio izvješće o radu za 2021. godinu, naglasivši kako je 9. svibnja 2021. godine u Vinskom domu održano ocjenjivanje vina 110 uzoraka. Dodijeljeno je 17 zlatnih, 39 srebrnih, 35 brončanih diploma i 3 priznanja, dok je 16 uzoraka bilo odbačeno. Rezultati ocjenjivanja korišteni su za 19. izložbu vina u Vrbovcu. Status „gradonačelnikovo vino“ stekla su 4 najbolje ocijenjena vina koja su dobile iste ocjene: Pavao Juršetić (graševina), Andrija Korenika (graševina), Viktor Korenika (graševina) i Mario Periša (pinot sivi).

Tradicionalno smo sudjelovali na Turističko-kulinarskoj manifestaciji Kaj su jeli naši stari. Udruga je organizirala izlet 17. listopada u Zlatnu dolinu u Kutjevo i Požegu, gdje se upoznala s radom vinarije Galić, posjetili smo podrum Mihalj, Vinski podrum Sontacchi u Kutjevu  i svratili u Požegu – rekao je.

Kušanje mladih vina odrađeno je 6. studenog i tom prigodom su skupljena 104 uzorka, koja su kušale vrbovečke enologinje dr. sc. Ana-Marija Jagatić Korenika i mr. sc. Marija Koščević uz asistenciju Vlaste Rubeša Vili. U laboratoriju su, osim članova udruge, svoja vina testirali i drugi građani. Tijekom prošle godine organizirana su predavanja o zaštiti vinove loze i općenito na temu vinogradarstva. Udruga je u prosincu sudjelovala na Božićnom sajmu u okviru manifestacija Advent u Vrbovcu.

Na kraju bih se zahvalio gradu Vrbovcu i Zagrebačkoj županiji na potpori koju nam pružaju u našem radu te svima koji su svojim djelovanjem omogućili da se u teškoj 2021. godini ostvari većina naših aktivnosti – dodao je Štanfel.

O aktivnostima laboratorija kratko je izvijestila voditeljica mr. sc. Marija Koščević.              – Laboratorij za kemijsku analizu vina koriste članovi Udruge i tu organoleptički ili senzorički kemijski analiziramo uzorke vina. Naše analize pomažu našim članovima da podignu kvalitetu svojih vina. No, uzorke na analizu mogu donijeti i drugi vinogradari i vinari vrbovečkog kraja. Inače laboratorij radi od 2003. godine – pojasnila je.

Plan rada za 2022. godine predstavila je Ana-Marija Jagatić Korenika, istaknuvši kako je u planu predavanje o bolesti žutice te ishrani vinove loze, sudjelovanje u projektu ocjenjivanju vina, predavanje na temu zaštite vinove loze, organizacija 20. izložbe vina, izlet u hrvatsko vinogorje, sudjelovanje na Turističko-kulinarskoj manifestacije Kaj su jeli naši stari, predavanje o berbi, preradi grožđa, fermentaciji i čuvanju vina, organizacija proslave Martinja, sudjelovanje na Božićnom sajmu i organizacija radnih akcija oko održavanja Vinskog doma.

Financijski plan za 2022. godinu je predstavio Siniša Bađun u kojem se predviđaju prihodi od članarina, građana, donacija od grada Vrbovca, Zagrebačke županije i ostalih izvora.

Sva izvješća su jednoglasno prihvaćena od strane nazočnih skupštinara. Poslije održane skupštine predavanje skupštinarima o zaštiti vinove loze fitoplazmom i eskom održao je Krešimir Kralj, dipl. ing. agr. iz Gračeca.

 

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime