Jednoglasno usvojen rebalans proračuna Grada Vrbovca

0
Komunalac add

Jučer je održana još jedna maratonska sjednica Gradskog vijeća Grada Vrbovca. Vrlo brzo nakon početka sjednice predstavljena je nova većina u Gradskom vijeću koju čine vijećnici HDZ-a (Damir Tomljenović, Damir Fašaić, Štefica Fintić i Mijo Mijatović) i HSU-a (Franjo Simić), s nezavisnim vijećnicima Hrvojem Herčekom, Darko Dananićem, Stjepanom Grošanićem i Draženom Sudincem.

Sjednicu je obilježila rasprava o rebalansu proračuna Grada Vrbovca za 2020. godinu.

U obrazloženju predloženog rebalansa gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj istaknuo je da se rebalansom osigurava gotovo milijun kuna za dvoranu II. osnovne škole koju su po sudskoj presudi morali platiti ove godine, a koja se gradila od 1998. do 2001. godine. Rebalansom se osigurava dodatnih 70 tisuća  kuna za radne bilježnice i pomagala za osnovnoškolce, osigurava se i dodatnih 300 tisuća kuna za nogostup u Naselju Stjepana Radića, daje se dodatni novac Crvenom križu za novi prostor koji je potrebno osigurati za dnevni boravak djece, te sredstva za prijavu na europski projekt energetske obnove zgrade teniskog kluba. Osiguravaju se i sredstava za prekovremeni rad teta u vrtiću te kapelicu u Žuncima, a u planu je i kapitalni projekt izgradnje nogostupa u Celinama, naveo je Kralj.

Nakon što je gradonačelnik obrazložio zašto se ide u rebalans uslijedila je pauza duga više od sat vremena gdje je pregovarao o amandmanima s oporbom.

Gradonačelnik je prihvatio 7 od 9 ponuđenih amandmana. Među onima koji nisu prihvaćeni je cesta u Mareniću jer se radi o privatnoj cesti na kojoj se ne može graditi. Također, uspornici u Ulici Eugena De Piennesa su već u proračunu.

Nakon stanke, amandmane je predstavio vijećnik HDZ-a Damir Fašaić.

Prvi amandman je projektiranje šetnjice Krunoslava Kutena – Cerje u vrijednosti od 250 tisuća kuna koje će se preraspodijeliti sa stavke nerazvrstanih cesta. Drugi amandman je projektiranje nogostupa u Banovu u vrijednosti od 100 tisuća kuna, koje će se skinuti također s izgradnje nerazvrstanih cesta. Treći je izgradnja druge faze nogostupa u Zleninskoj u Jugu u iznosu od 150 tisuća kuna. To ćemo preraspodijeliti sa stavke izgradnje nogostupa u Čerkezovoj ulici – naveo je Fašaić. Četvrti traženi amandan predviđa uređenje javnih površina u gradskom parku u iznosu od 50 tisuća kuna. Sredstva će se osigurati preraspodijelom sa stavke materijalni troškovi i troškovi održavanja zgrade.

Peti amandman je informatizacija Osnovne škole Krunoslava Kutena, gdje je previđeno 150 tisuća kuna za informatičku opremu. Uzet će se 30 tisuća kuna sa stavke subvencija Radio Vrbovcu, 70 tisuća kuna od gradskih kamera i 50 tisuća kuna od materijalnih rashoda. Šesti amandman je informatizacija Osnovne škole Marije Jurić Zagorke te će se za potrebe toga skinuti 150 tisuća kuna s nogostupa u Čerkezovoj. Sedmi amandman obuhvaća 50 tisuća kuna za higijenske potrepštine za Dječji vrtić Vrbovec, a taj iznos skinut ćemo sa stavke predviđene za Gradski stadion. Što se tiče osmog amandmana riječ je o održavanju nerazvrstanih cesta, konkretno odvojak Turić – Karas. Obrazloženje je da ta cesta nije imovinski riješena te se imovinski odnosi moraju pokušati riješiti. Deveti amandman je izgradnja uspornika u Ulici Eugena De Piennesa koja je već uvrštena u proračun – pojasnio je HDZ-ov Damir Fašaić.

Nakon što je gradonačelnik Denis Kralj još jednom potvrdio da prihvaća amandmane, oni su postali sastavni dio prijedloga rebalansa te je rebalans jednoglasno usvojen.

Konsolidirani proračun Grada Vrbovca iznosi 99.814.799,80 kn, dok neto proračun iznosi 70.622.206,27 kn.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime