Jednoglasno usvojen proračun Grada Vrbovca za 2021. godinu

0
Komunalac add

Gradsko vijeće Grada Vrbovca sinoć je jednoglasno usvojilo Proračun za 2021. godinu. Proračun je predstavio gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj istaknuvši kako on iznosi 92.696.401,62 kuna i manji je za 7,1 milijun kuna odnosno za 7 posto u odnosu na 2020. godinu. Smanjenje se odnosi prvenstveno na kapitalne investicije, 2020. godinu obilježila je vrijednosno najznačajnija investicija, izgradnja novog dječjeg vrtića u Jugu. Od kapitalnih projekata tu su nogostupi u Naselju Stjepana Radića i Savskoj cesti, Celinama te projektiranje u Banovu, Gredi, Ulici Kralja Tomislava i Krunoslava Kutena.

Novost je projektiranje Vatrogasnog centra koji bi trebao na suvremen način riješiti zaštitu od požara, a značajno su narasli troškovi za plaće u Dječjem vrtiću Vrbovec zbog otvaranja novog objekta u Jugu. – Neto iznos proračuna je 61 milijun kuna, to je zapravo novac s kojim raspolažemo, kad odbijemo proračunske korisnike, a najveći dio odlazi na plaće zaposlenika u osnovnim školama. Proračun i dalje sadrži standarde koje smo uveli prošlih godina, potpore za investitore i poljoprivrednike, božićnice za umirovljenike, radne bilježnice i pomagala za osnovnoškolce, stipendije za učenike i studente, produženi boravak učenika, dodatni tim na Hitnoj medicini, naknade za novorođenčad, sufinanciranje logopeda, škola plivanja i ostali programi koji podižu kvalitetu života u Vrbovcu – naglasio je Kralj.

Gradska uprava otvorila je proces izrade proračuna i prema građanima izdavanjem brošure “I tebe se pita”. – Odaziv građana bio je veći od očekivanog, te smo dobili vrijedne prijedloge od kojih je već dobar dio integriran u proračun. Uključivanje građana u vođenje grada naša je intencija od prvog dana i s tim ćemo ozbiljno nastaviti i u 2021. godini pogotovo oko procesa prijave komunalnih problema koji ćemo pokušati učiniti maksimalno dostupnim građanima putem posebne aplikacije koju planiramo uvesti – istaknuo je gradonačelnik te dodao kako je još jedna novost u odnosu na prethodnu godinu to da se fiskalno izravnanje od 11,9 milijuna kuna više ne registrira kao porezni prihod već kao državna pomoć.

Vijećnici većine (Klub vijećnika HDZ-a i HSU-a, Domovinskog pokreta te nezavisni vijećnici Darko Dananić, Hrvoje Herček i Dražen Sudinec) podnijeli su 10 amandmana na prijedlog proračuna.

Amandan I. – Izgradnja šetnice Ulice Krunoslava Kutena do naselja Cerje – 250.000 kuna

Amandman II. – Uskrsnice za umirovljenike i starije osobe bez mirovine u iznosu od 100 kuna -300.000 kuna

Amandman III. – potpore za novorođenčad, povećanje naknada za novorođenčad s dosadašnjih 2.000,00 na 3.000,00 kuna, a novost je da se za treće, četvrto i svako iduće dijete obiteljima isplati i jednokratna naknada s došadanjih 2.000, 00 na 5.000,00 kuna – 400.000 kuna

Amandman IV. – projektiranje i građenje produžetka prometnice s komunalnom infrastrukturom Ul. J. Butorca u cilju otvaranja novog i atraktivnog građevinskog područja – 650.000 kuna

Amandman V. – Sanancija nogostupa u ulicama Zagrebačka, Kolodvorska, Brdo – 1.000.000, 00 kuna

Amandman VI. – projektiranje prometnice Radnička – Stari industrijski kolosijek, rasterećenje prometa kroz Radničku ulicu, novi prostor za potencijalne investicije – 324.225 kuna

Amandman VII. – projektiranje prometnice s komunalnom infrastrukturom u zoni Poduzetnik – 300.000 kuna

Amandman VIII. – projektiranje spojne ceste Brdo – De Piennesa – 200.000 kuna

Amandman IX. – rampa za invalide uz spojni nogostup Kolodvorska – Mažuranićeva – 70.000 kuna

Amandman X. – informatička oprema za prijenos sjednica Vijeća – 60.000 kuna

Vijećnik stranke Bandić Milan Stranka rada i solidarnosti 365 Dejan Jaić podnio je također amandman na prijedlog proračuna, projektiranje nogostupa Banovo – Lovrečka Varoš – 150.000 kuna.

Gradonačelnik Kralj prihvatio je amandmane vijećnika uz zajednički dogovor da se amandmani VI. i VII. i amandman vijećnika Jaića zamijene s novim amandmanima – projektiranje nogostupa na potezu Luka – Gaj i projektiranje vodovoda u Lovrečkoj Varoši. Zadnji proračun u ovom sazivu Gradskog vijeća usvojen je jednoglasno uz pljesak vijećnika.

Drago mi je da smo i ovaj proračun usvojili konsenzusom te da se nestabilnost iz vijeća nije prelila na ovaj najvažniji dokument. Izglasavanje proračuna donosi stabilnost i preduvjet je bilo kakvog napretka i razvoja. Hoće li se sve stvari koje smo planirali u Proračunu moći realizirati ovisit će puno i situaciju u svijetu i državi te trajanju krize prouzročene pandemijom korona virusa – poručuje gradonačelnik Kralj.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime