Jednoglasno usvojen proračun za 2018. godinu

0
Komunalac add

Pljesak se prolomio vrbovečkom gradskom vijećnicom nakon što je sinoć na sjednici jednoglasno usvojen proračun za 2018. godinu. Potporu proračunu dalo je svih 17 vijećnika. Takav konsenzus nije već dugo zabilježen u gradskoj politici.

Usvojeni je proračun 30 posto veći od prethodnog, te iznosi 53 milijuna kuna. Povećanje sredstava rezultat je refinanciranja starog kredita i novog Zakona o financiranju lokalne i regionalne samouprave, pojasnio je gradonačelnik Denis Kralj, koji je predstavio novi proračun. 

– Proračun donosi brojne novine u Vrbovcu. Prvi put su tu potpore poduzetnicima, stvaramo preduvjete za novu prometnu povezanost, energetski obnavljamo javne zgrade, ulažemo u Nerezine, pokrećemo razvoj turističke infrastrukture, a među najvećim dobitnicima su učenici i umirovljenici. Sve stvari koje smo stavili unutra su utemeljene, nismo gradili kule u pijesku, istaknuo je Kralj.

Proračun predviđa sredstva koja će omogućiti besplatne udžbenike učenicima osnovnih škola, te božićnice umirovljenicima koji primaju mirovinu manju od 2 tisuće kuna. Od projekata razvoja prometne infrastrukture, Kralj je izdvojio cestu prema groblju u Tkalcu, koja će biti prijavljena na EU projekte, mjera 7.2.2. Pokušat će se riješiti imovinski odnosi u Vinogradskoj ulici, koja bi trebala biti spojena na Ulicu Vladimira Nazora. Planirana su i nova parkirališta u centru, odnosno ulici Stjepana Radića, kao i izrada projekta za novi vrtić u Jugu. U obnovu odmarališta u Nerezinama, koje bi već idućeg ljeta trebalo početi s radom, uložit će se još 300 tisuća kuna. Odmaralištem će upravljati novoosnovana gradska tvrtka, Gradski objekti Vrbovec d.o.o. Direktorom te tvrtke imenovan je Marko Belošević, koji zbog toga više neće biti vijećnik.

– Ovo je vaš prvi proračun i vaše je pravo da ga sastavljate kako želite. Mi prije svega gledamo interese građana i zato se ne libimo učiniti presedan i podržati proračun, kazao je u ime kluba vijećnika HDZ-a i HSU-a vijećnik Mijo Mijatović. 

Na sjednici su usvojene i mjere za privlačenje novih investicija u Vrbovec. Mjere predviđaju sufinanciranje komunalne naknade odnosno komunalnog doprinosa za sve nove građevine u kojima će se obavljati proizvodno – prerađivačka, poljoprivredna, informatička ili turistička djelatnost. Sufinanciranje troškova komunalne i poduzetničke infrastrukture, sufinanciranje poljoprivrede, te povećanje dostupnosti zemljišta u zonama za investitore.

ChannelImages

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime