Jednake mogućnosti za svako dijete i unaprjeđivanje kvalitete rada svake škole

0
Komunalac add

S ciljem analize rada škole i stručnog savjetovanja radi osiguravanja jednakih mogućnosti za svako dijete te unaprjeđenja rada svake škole, Srednju školu Vrbovec posjetili su „kritički prijatelji“. Taj je posjet organiziran u sklopu rada Tima za kvalitetu Regionalnog centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0.

Tako su vrbovečku srednju školu posjetili prof. Branimir Horvat iz SŠ Dragutina Stražimira iz Svetog Ivana Zeline i Dražen Maksimović, ravnatelj Obrtničkog učilišta u Zagrebu, koji je ujedno i koordinator za samovrednovanje u projektu RCK. U konstruktivnoj raspravi sudjelovali su još i ravnateljica naše škole Mirjana Pušić, socijalni pedagog Miroslav Oršulić, nastavnici strukovnih predmeta Silvija Gašpar, Ruža Glasnović, Maja Miletić i Veronika Sorić, koja je ujedno i koordinator samovrednovanja u našoj školi i članica Tima za kvalitetu RCK-a, koordinator Državne mature Đuro Leščić te predstavnica učenika Ines Belošević.

U svrhu poboljšanja kvalitete rada škole prisutni su razgovarali o smjernicama za poboljšanje kvalitete obrazovanja po sljedećim prioritetnim područjima: planiranje i programiranje rada, poučavanje i podrška učenju, postignuća učenika i ishodi učenja, materijalni uvjeti i ljudski potencijal, suradnja s ostalim dionicima te upravljanje . Nakon rasprave o postojećem stanju i prijedlozima poboljšanja, svi su sudionici obišli prostorije strojarskog praktikuma te se upoznali s materijalnim uvjetima i načinom rada – objasnila je prof. Sorić.

Samovrednovanje i vanjsko vrednovanje su odličan pokazatelj kvalitete rada škole prema zadanim prioritetnim područjima. Usporedbom tih rezultata moguće je sagledati objektivnost i mjerljivost indikatora uspješnosti kao i implementirati smjernice koje nas približavaju objektivnim pokazateljima i regulaciji procesa unapređenja kvalitete rada škole – dodala je ravnateljica Mirjana Pušić.

Sustav osiguravanja kvalitete obrazovanja temelji se na trajnom i kontinuiranom vrednovanju obrazovnog sustava, njegovih ustanova i programa. Nužno je povezivanje svih dionika, zajedničko upravljanje resursima i promicanje integracije tehnologije i znanja s ciljem osiguravanja relevantnog strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Naglasak mora biti na učenju temeljenom na radu, inovacijama i potrebama tržišta rada. Također je važno je oblikovati obrazovni proces sukladno razvojnim strategijama na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini te objediniti pristup razvoju strukovnog obrazovanja u regiji. Također je izuzetno važno integrirati učenike s teškoćama u nastavne programe i učenje temeljeno na radu.

Autorica teksta: Anica Fintić, prof.

Foto:  Struka zove

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime