Jaić i Grošanić: Vrbovec ne smije biti smetlište Zagrebačke županije

0
Komunalac add

Dejan Jaić i Stjepan Grošanić vijećnici vrbovečkog ogranka Stranke rada i solidarnosti BM 365 danas su na odlagalištu otpada Beljavine održali još jednu konferenciju za medije. Na početku su podsjetili da su već u prosincu upozorili na problematiku otpada, odnosno Odluku o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta otpada u RH. – Tada smo ukazivali na mogući scenarij da će smeće iz Svetog Ivana Zeline završiti na vrbovečkom odlagalištu Beljavine. Iznenadila nas je reakcija gradonačelnika Denisa Kralja, koji se prema našoj press konferenciji odnosio posprdno kazavši da će se s “bandićevcima” po pitanju smeća informirati kada za to dođe vrijeme. Danas vidimo da je istina sve ono što smo tada govorili te da je Denis Kralj zajedno s HNS-ovom trojkom, odnosno direktorom Fonda za zaštitu okoliša Ponošom, gradonačelnikom Svetog Ivana Zeline Koščecom i gradonačelnikom Dugog Sela Panianom inscenirao ovaj scenarij da smeće iz Sv. Ivana Zeline završava u Vrbovca  i da smeće iz Dugog Sela za dvije godine također završi na Beljavinama. Zaprepašteni smo što nas je gradonačelnik tada obmanjivao i lagao, govoreći da nije imao nikakve razgovore, a znamo konkretno da su razgovori vođeni na relaciji „Europa“ – Ljubekov Gaj, gdje su i on i direktor Komunalca Mato Jelić razgovarali o tzv. benefitima zbrinjavanja zelinskog smeća u Vrbovcu. Demantirao ga je i direktor Komunalca Jelić koji rekao da ako nisu službeni razgovori, bili su neslužbeni. O tome postoji i tonski zapis s njegovog gostovanja na Radio Vrbovcu – uvodno je istaknuo Dejan Jaić.

Također je rekao kako je navod Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost o tome da je kapacitet Beljavina za prijem novog otpada 60.000 m³ netočan, te da je taj kapacitet upola manji. – Mi pitamo do kada će se na ovaj način obmanjivati javnost? Do kada se neće poštivati demokratsko pravo drugih vijećnika, makar oni bili u opoziciji? Stranka rada i solidarnosti BM 365 nije za to da smeće iz Svetog Ivana Zeline završi u Vrbovcu jer je ispitivanje tvrtke Dimil d.o.o. iz prosinca 2018. godine pokazalo da je kapacitet vrbovečkog odlagališta 32.825 m³. To su upalo manje brojke od onih koje je gospodin Ponoš iznio. Također me zanima što rade naši zamjenici gradonačelnika Strnšćak i Đuranec koji su u bliskoj vezi s trojkom HNS-a Koščec, Ponoš i Panian i jednostavno je žalosno da primaju plaću, ne rade ništa i u čudu gledaju ovu situaciju.

Jaić je ujedno naglasio kako je gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian gostujući u jednoj radijskoj emisiji jučer rekao da su kapaciteti dugoselskog odlagališta dostatni za još dvije godine i da će tada i njihovo smeće prema Odluci o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta otpada u RH završiti u Vrbovcu.  – Članovi Stranke rada i solidarnosti BM 365 borit će se za to da smeće iz Zeline i Dugog Sela ne završi na Beljavinama, jer smatramo da trebamo čuvati postojeće kapacitete, osobito zato što ne znamo kada će Centar za gospodarenje otpadom biti gotov. Informacija da će taj centar biti izgrađen za tri godine je obmana javnosti, naime relevantni stručnjaci su nam rekli kako će biti dobro ako taj centar bude gotov za deset godina.

Stjepan Grošanik smatra kako je s pozicije stanovnika koji žive u blizini odlagališta nedopustivo da se još i pojača promet kamiona prema Beljavinama.

Cesta je u jako lošem stanju, a od prašine je gotovo nemoguće živjeti. Ukratko, mi ni u kojem slučaju nećemo dozvoliti do to smeće dođe u Vrbovec i da se naš grad pretvori u smetlište Zagrebačke županije – zaključio je Grošanić.

Jaić i Grošanić na kraju kažu kako je gradonačelnik već trebao imati rješenje, odnosno da se o ovoj temi već danas trebalo raspravljati na sjednici Gradskog vijeća.

Direktor Komunalca je na početku svog mandata najavio kako će se na Beljavinama saditi cvijeće. Sudeći po ovome Vrbovec neće biti grad cvijeća, već će postati grad smeća – rekao je Jaić.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime