Izvorna folklorna skupina Brčevec proslavila 40 godina rada

0
Komunalac add

Izvorna folklorna skupina Brčevec u prepunom je društvenom domu u Brčevcu obilježila 40. obljetnica osnutka. Obilježavanju su prisustvovale sadašnje i bivše članice i članovi društva te brojni gosti. Na svečanoj proslavi bili su nazočni: vrbovečki gradonačelnik Denis Kralj, zamjenik Marko Belošević, direktorica Turističke zajednice Jasna Benedik, predstavnici vrbovečkog HKUD-a Petar Zrinski, Liljana Stanko i Daniel Blagec, zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Vrbovca Kristijan Košak, direktor Komunalca Vrbovec Mato Jelić, gradski vijećnik Stjepan Tvorić, umirovljenici, vatrogasci i mladež Brčevca te ostali gosti.

Uvodno je sve pozdravio dugogodišnji predsjednik IFS-a Brčevec Zlatko Sesvečanec te svim naraštajima društva čestitao 40. godišnjicu neprekidnog kulturno-umjetničkog djelovanja koji su ponos cijelog Brčevca.

Voditelj svečanog programa Želimir Stefanović u svom je govoru o povijesti IFS-a Brčevec istaknuo kako je od 1980. godine u Brčevcu djelovao aktiv žena čije su se članice 1982. godine pridružile osnivanju Izvorne folklorne skupine Brčevec na inicijativu Željke Mušak i Darka Sesvečanca. – Kad su već postojali tamburaši zašto ne bi i folklor, kao dio narodne baštine i stvaralaštva i tako je započela jedna lijepa priča o brizi za one istinske vrijednosti naših starih. Predsjednice su bile Milka Kolić i Pavica Kluković, a od 1997. godine predsjednik je Zlatko Sesvečanec koji ovu skupinu vodi s puno dobre volje i razumijevanja. Tajnica i glavna organizatorica je Radojka Britvić. No, s vremenom su se i drugi muški članovi uključili u rad IFS Brčevec – istaknuo je.

Do 2013. godine voditeljica folklora bila je Renata Strott, a potom su nekoliko godina članice i članovi sami održavali probe. Od 2017. godine voditeljica je Maja Svečanjak. Tijekom porodiljnog mijenja je Dunja Belaj koja je pripremila koreografiju za ovu svečanu prigodu. Izvorni plesovi kojima se uz tamburašku pratnju predstavljaju na nastupima su: koračnica, suhi most, puckalica, polka, rašpa, pod škrljak, seljančica, drmeš, coprnica … Brojni su nastupi obilježili ovih 40 godina: na svim turističko-kulinarskim manifestacijama Kaj su jeli naši stari, na županijskim i regionalnim smotrama, dvaput na međunarodnoj smotra folklora u Zagrebu, Danima piva u Karlovcu, u Tovarniku, Starim Jankovcima, dječja skupinama na Vinkovačkim jesenima, u Trogiru, Krku, Čakovcu, Rugvici, Luki Zaprešičkoj… Pamte se gostovanja u Hattersheimu na Majni u Njemačkoj te u Derventu u susjednoj Bosni i Hercegovini. Surađuju s brojnim drugim društvima s kojima podijele njihova događanja poput Udruge pčelara Vrbovec, Vrbovečke udruge vinara i vinogradara i drugih. Ove se godine dosta novih članova i članica uključilo u rad IFS-aBrčevecšto posebno veseli. Oni će osigurati da izvorno stvaralaštvo ima budućnost poput tamburaša koji slijede one stare i već su sedma generacija, rekao je Štefanović govoreći o društvu.

Dječja skupina izvela je splet pjesama od sv. Nikole do Božića te predstavili igre prošlih vremena: preščec, ide maca oko tebe, u podrumu je tama, igra kolo, kao i plesove: tancaj, tancaj crni kos i druge. Izvorne plesove ritmom i izvedbom su oživjeli odrasli folkloraši koju su otplesali: koračnicu, suhi most, tri koraka, brčevečku polku, rašpu i brčevečki drmeš. Poslije prigodnog programa najmlađe članove IFS-a Brčevec i ostalu djecu poklonima je darivao sv. Nikola u društvu Krampusa, što je kod njih izazvalo veliku radost i razdraganost.

IFS Brčevec je za sve goste, članove i osobe organizirao večeru dok se tamburaška sekcija pobrinula za veselo ozračje i plesne korake. Članovi IFS-a Brčevec su tradicionalno iskazali gostoljubivost, druželjubivost i poznato gostoprimstvo pa su se svi nazočni ugodno osjećali i zabavili. Brčevec nije selo poznato samo po svojim političarima, vatrogascima, sportašima i obrtnicima, nego i po tome da u njemu četiri desetljeća djeluje kulturno-umjetničko društvo. Prije par desetljeća djelovala su kulturno-umjetnička društva u Lonjici i Peskovcu, ali su sada u gradu Vrbovcu aktivni samo HKUD Petar Zrinski i IFS Brčevec. Stoga sve pohvale za sve naraštaje koji su sudjelovali u radu IFS-a Brčevec u ovih 40 godina i na uloženom trudu, odricanju, entuzijazmu i altruizmu u očuvanju folklorne baštine, narodnih pjesama, plesova i nasljeđa. Jer svaki nastup IFS-a Brčevec bilo na gradskoj, županijskoj, državnoj ili međunarodnoj razini je ujedno kulturna promocija samog sela, ali i samog grada Vrbovca.

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime