Izvanredna sjednica Gradskog vijeća: Grad želi biti na usluzi investitorima

0
Komunalac add

Na jučerašnjoj izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća Grada Vrbovca jednoglasno je prihvaćen Urbanistički plan uređenja proizvodno –poslovne zone Konak istok II. Donošenjem ovog plana izlazi se u susret investitorima, pojasnio je gradonačelnik Denis Kralj.

 Imamo investitora u Konaku, to je tvrtka Galoks koja “lovi” EU fondove, prema tome njima je jako važno da se ova odluka što prije donese. Zato smo prije tri mjeseca sazvali izvanrednu sjednicu na kojoj smo pokrenuli izradu ovog plana. Zahvaljujem izrađivačima planova koji su puno truda uložili da sve bude na vrijeme gotovo. Ispoštovani su svi rokovi koje smo im zadali. Mislim da je izuzetno važno da budemo na usluzi investitorima u Vrbovec, tko god oni bili – istaknuo je Kralj.

Druga točka dnevnog reda odnosila se na Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske za grad Vrbovec, sukladno novom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu koji raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem stavlja u nadležnost jedinica lokalne samouprave. Rok od tri mjeseca propisan ovim Zakonom izuzetno je kratko vrijeme za izradu takvog plana, tako da će ovaj program vjerojatno trebati izmjene i dopune, jer još se čeka odgovor pet javnopravnih tijela s podacima o česticama u planu, istaknula je pročelnica Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Ljiljana Petanjek.

– U našem je programu ukupno 1281 hektar državne zemlje. Od toga, 611 hektara već je u korištenju odnosno u nekom obliku raspolaganja. Imamo 30 ugovora, neki su ugovori o privremenom korištenju na vrijeme od 5 godina, neki o zakupu na vrijeme od 20 godina, a neki o dugotrajnom zakupu na 50 godina, konkretno se radi o tvrtki PIK Vrbovec. Od tih 611 hektara, 65 posto je zakupio PIK Vrbovec. Da nema PIK-a bojim se da bi bilo puno manje obradive državne zemlje – pojasnila je Petanjek.

Za raspolaganje ostaje još 670 hektara, od toga je najviše zemlje u katastarskim općinama Poljana, Luka i Lonjica.  Programom je uređeno da maksimalna površina za zakup iznosi do 50 hektara, s ciljem da se zemlja rasporedi na što više zakupnika. Cijenu zakupnine odredit će svojom uredbom Vlada Republike Hrvatske.Nakon izlaganja, klub vijećnika HDZ-a zatražio je kratku stanku, pojasnivši da nisu imali dovoljno vremena kvalitetno proučiti program. Program je na kraju jednoglasno prihvaćen uz napomenu oporbe da je ovim planom premalo zemlje predviđeno za prodaju.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime