Izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama

0
Komunalac add

Od sutra na snagu stupaju izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Izmjene su usmjerene prvenstveno na ovih 8 prekršaja:

  • prekoračenje dozvoljene brzine kretanja u naseljenom mjestu za više od 50 km/h,
  • vožnja u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila,
  • namjerni prolazak kroz crveno svjetlo, odnosno prolazak kroz crveno svjetlo bez smanjenja brzine, povećanjem brzine ili prolazak kroz dva ili više crvenih svjetala,
  • odbijanje podvrgavanju ispitivanja radi provjere ima li u organizmu alkohola ili droga,
  • vožnja pod utjecajem alkohola iznad 1,5 g/kg i vožnja pod utjecajem droga,
  • upravljanje vozilom prije stjecanja prava,
  • upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola ukinuta zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova,
  • upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, dok je vozač isključen iz prometa ili mu je izrečena mjera privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili zaštitna mjera.

Riječ je o teškim prekršajima koji se ne rade slučajno, rekao je za HRT Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa.

Ovim izmjenama osjetno su povećane novčane kazne. Za najteže prekršaje propisano je povećanje novčanih kazni na 10 do 20 tisuća kuna (do sada 5 do 15 tisuća kuna) te zabrana upravljanja motornim vozilom od najmanje šest mjeseci za drugi počinjeni prekršaj ili od najmanje 12 mjeseci ako je prekršaj počinjen treći ili više puta, zatim povećanje negativnih prekršajnih bodova s tri na šest te privremeno oduzimanje vozila kao sredstva počinjenja prekršaja.

Zakon sutra stupa na snagu i prema najavi odmah se kreće s represivnim postupanjima. Postrožene su i mjere za prekršaje koji se nazivaju “četiri ubojice u prometu” – to su brzina, alkohol, nevezanje pojasa i korištenje mobitela u vožnji. Za pojas i mobitel novčana kazna je sada 1000 kuna (do sada 500 kuna).

Povećane su i novčane kazne za vozače koji sudjeluju i pobjegnu s mjesta nesreće. U slučaju prometne nesreće u kojoj ima poginulih ili ozlijeđenih kazna je dosad bila 3.000 do 7.000 kuna, a ovim izmjenama Zakona podiže se na 10.000 do 20.000 kuna, u to idu odmah i 3 prekršajna boda te 12 mjeseci oduzimanja vozačke dozvole. Ako vozač ode s mjesta nesreće s materijalnom štetom kazna je dosad bila 3 000 do 5000 kuna, a sada će biti do 7.000 i ostaje se bez vozačke dozvole šest mjeseci.

Podiže se i novčana kazna za nekorištenje propisane opreme u određenim vremenskim uvjetima, posebno tijekom zime od 1. studenog do 31. ožujka.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime