Izložbom radova Ane Horvat započelo “Vrbovečko kreativno ljeto”

0
Komunalac add

Otvorenjem izložbe Vrbovčanke Ane Horvat danas je započeo projekt „Vrbovečko kreativno ljeto“. Podsjetimo, riječ je o projektu u organizaciji Udruge Artoratorij u sklopu kojeg će se tijekom srpnja i kolovoza održavati različite izložbe i popratne radionice na gradskim javnim površinama te u prostoru udruge na adresi ulica Matije Gupca 3.

Na današnjoj izložbi predstavljene su fotografije nastale kroz projekt Camera obscura koji istražuje fotografske procese takve naprave i alternativnih metoda razvijanja negativa/pozitiva. Snimke su načinjene koristeći crno-bijeli foto-senzibilni papir (koji se klasično koristi za izradu pozitiva), koji je bio instaliran u različite limenke s malenom rupicom. Kada se odabere motiv i otvori rupica camere obscure, slika koja pada u unutrašnjost može se zabilježiti na tom mediju, koji poslije kroz kemijsku obradu postaje stabilan. Slika koju dobijemo je negativ i može se digitalno ili klasičnom tehnikom reproducirati u pozitiv.

-Radovi su nastali tako da je autorica sama izradila kameru od obične limene kutijice u kojoj je probušila rupicu. Ubacivajući fotopapir u kutijicu, ona nije vidjela što snima dok nije izradila fotografije. Među fotografijama ima interijera, eksterijera, industrijskih prostora i slično – pojasnila je predsjednica Udruge Artoratorij Verena Jakuš.

Okupljenima su se kratko obratili zamjenik gradonačelnika Grada Vrbovca Robert Đuranec i direktorica vrbovečke Turističke zajednice Jasna Benedik.

Sutra će se održati i kreativna radionica na temu ove izložbe s početkom u 17:30 sati u prostoru Udruge Artoratorij.

Inače, Vrbovčanka Ana Horvat rođena je 1977. godine, a svoju akademsku diplomu stekla je 2003. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Dobitnica je Rektorove nagrade 2000. godine, te T-HT@msu.hr nagrade 2008. godine.

U svojim dvadesetima bavila se pretežno likovnom umjetnošću, tj. skulpturom, instalacijom, videom i fotografijom. Od svojih tridesetih, aktivno se bavi animiranim filmom, radi kao animator na različitim produkcijama te je autorica dva kratka animirana filma  i redateljica kratkog animiranog filma. Trenutno radi na svom trećem autorskom filmu u produkciji Kreativnog sindikata.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime