Izložba “Usput” Iris Poljan

0
Komunalac add

Otvorenje izložbe pod nazivom “Usput” mlade zagrebačke umjetnice Iris Poljan održat će se u ponedjeljak, 16. siječnja u 19 sati u prostoru vrbovečke udruge Artoratorij, ulica Matije Gupca 3. Ovom izložbom započinje treći cjelogodišnji ciklus izložbi u prostoru udruge.

U svom umjetničkom radu bavim se eksperimentom, istraživanjem mogućnosti medija i kombiniranja tehnika. Stvaralački proces baziram na crtežu kojeg zatim razvijam slobodno u odabranoj tehnici. Potaknuta idejom osamostaljivanja linija dolazim do tehnike šivanja crteža na transparentnoj foliji. Serija radova „Usput“, koju predstavljam na izložbi u Artoratoriju, prikazuje predmete izvezene jednobojnim koncem na prozirnom najlonu. Odabrane predmete (splav, jastuk, posuđe i prometni čunjevi) predočavam izdvojene iz uobičajenih svakodnevnih situacija i lišavam radnje. Oni kao takvi nude prostor slobodne interpretacije. Crteži izvezeni koncem na transparentnoj podlozi stvaraju specifičnu igru debljih i tanjih te slučajnih i namjernih linija vidljivih većinom izbliza. Izlaganjem na zidu linijski crteži dobivaju novu dimenziju u obliku sjene. Stvorena sjena, javlja se i varira ovisno o vrsti i izvoru svjetla te vodi vizualno zanimljiv dijalog s izvezenim linijama. Izvedbom ove serije radova otkrila sam mogućnosti crtanja koje su mi utkale put daljnjem istraživanju tehnike – poručuje autorica u najavi izložbe.

Inače, Iris Poljan rođena je 1989. godine u Zagrebu. Završila je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, smjer grafika, 2008. godine. 2014. diplomirala je na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer slikarstvo u klasi profesora Ante Rašića. Od 2011. aktivno izlaže na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. 2022. sudjeluje na umjetničkoj rezidenciji u Portugalu. Živi i radi u Zagrebu.

Izložba „Usput“ ostaje otvorena do 6. veljače 2023. godine, a može se pogledati u radno vrijeme udruge Artoratorij ili prema dogovoru.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime