Izložba slika “Pasija” otvorena u POU Vrbovec

0
Komunalac add

Izložba slika pod nazivom „Pasija“ otvorena je sinoć u Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec. Riječ je o slikama iz fundusa obitelji Pohižek koje različitim tehnikama, uglavnom modernim pristupom figurativnog karaktera, dočaravaju Kristov kalvarijski hod. Posjetiteljima se prigodno obratio zamjenik vrbovečkog gradonačelnika Marko Belošević  te otvorio izložbu.

Povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Stanko Špoljarić govorio je o izloženim slikama. – Izbor od jedanaest slika afirmiranih hrvatskih umjetnika za izložbu u Vrbovcu tek je segment iz bogatog fundusa zbirke no pokazuje raspone stilskih opredjeljenja i autentičnost izraza svakog pojedinca. S važnom činjenicom vidljivom odgovornošću pristupa, s poštivanjem biblijskog teksta, inspiracije u tvorbi djela. Na potki realističnog, od opisnog preko varijanti slobodnijeg tretiranja forme do ekspresionističkog oblikovanja Kristovog korpusa, spaja se slikarski čin, zbilja događaja i duhovnost sadržaja. Nit emotivnog u posvojenju motiva vidljiva je i u koncentriranju na ispaćeno Isusovo lice, na izranjeno raspeto tijelo utkano u prostor reducirane pejzažne predmetnosti, ali ispunjene mističnim ozračjem s upućenošću transcedentalnom uglavnom bez isticanja portretnog – istaknuo je Špoljarić.

Također, naglašava kako je motiv Golgote dominantan unutar prizora kršćanske ikonografije, prisutan u umjetnosti u povijesti i danas. – Vrlo je duga tradicija umjetničkih interpretacija u slijedu likovnih stilova Kristovog kalvarijskog hoda, u scenama na putu križa do njegove smrti na križu. U zbirci slika obitelji Pohižek koja sadrži brojna dojmljiva ostvarenja modernog hrvatskog slikarstva, pretežno figurativnog karaktera, značajan dio čine djela sakralne tematike – pojašnjava Špoljarić.

Građani mogu pogledati izložbu do 17. travnja 2022. godine.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime