Izložba radova Matea Bajića u POU Vrbovec

0
Komunalac add

U Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec postavljena je izložba likovnih radova vrbovečkog profesora likovne kulture-restauratora Matea Bajića pod nazivom „Rani radovi – otisak vremena“. Riječ je o autorovim likovnim radovima nastalim u studentskim danima, a prevladavaju portreti i ljudske figure manjih i srednjih formata. Uoči otvorenja ove izložbe razgovarali smo s autorom.

Izloženi su radovi iz studentskih dana koje sam odavno sačuvao i spremio. Velik dio njih je i uokviren. Želja mi je da vratim uspomene na ta vremena kada sam studirao u Splitu. Radovi su nastali raznim tehnikama. Neki od njih su u tehnici suhog pastela, neki u tehnici uljanog pastela, ima i crteža u olovci, za neke sam koristio i tempere – rekao je Bajić.

U  tehnici suhog pastela autor je naslikao dvije skulpture kipara Ive Lozice iz Lumbarde na Korčuli. Ovom je tehnikom nastao i portret „Brat Krešo“. Crtež „Get noću“ nastao je u tehnici ugljena, a prikazuje detalj atmosfere splitskog geta. Dio radova čine i slobodni pejzaži iz naselja Žeževica gdje je Mateo često boravio vikendom.

Danas su izložbu posjetila djeca iz Dječjeg vrtića Dobri koje je izložba posebno oduševila. Iza svakog izloženog rada stoji jedna zanimljiva priča ili anegdota, a o kojima je autor pričao uz osmijeh.  –Na izložbi ima i nešto portreta raznih modela, a jedan interesantan primjer kojeg bih izdvojio je portret gospodina s kapom. Slika je nazvana „Nosač broj trinaest“. U ta vremena devedesetih godina ovaj je gospodin sa slike, u blizini biskupove palače gdje nam je bio fakultet, prenosio turistima prtljagu od autobusnog kolodvora do trajektne luke. Njega sam portretirao, a on je prilikom toga znao često i zadrijemati. Dakle, radio je kao nosač prtljage u splitskoj luci, a povremeno je bio i model za slikanje – ispričao je autor.

Osim crteža i slika, na izložbi se mogu vidjeti i dvije skulpture. –Jedna od skulptura koja je ostala sačuvana je otprilike sa zadnje godine Srednje umjetničke škole, skulptura Noge u glini. Kolege su mi znale reći da malo liči na nogu Grgura Ninskog. Druga skulptura koju sam donekle sačuvao je lice cimera iz studentskog doma koji nam je jedan dan došao kao model – pojašnjava autor.

U katalogu izložbe Dijana Nazor Čorda ističe da se ovi crteži i slike mogu podijeliti u nekoliko etapa. Jedan je dio radova iz pripremne mape za upis na fakultet iz 90-ih godina 20. stoljeća (1992./93.), a drugi dio čine skladni radovi u akademskoj maniri nastali tijekom studija. – Ova je izložba značajna jer po prvi put prikazuje radove ranog Mateovog formiranja kao likovnog umjetnika. Ponekad je dovoljan samo mali poticaj kako bismo se vratili svojoj istinskoj prirodi i interesima, kako bismo ponovno istraživali i došli do vlastite autentičnosti u umjetničkom radu. Zato je ova izložba poticaj za nove cikluse i otkrivanje novih mogućnosti slike Mateovog unutarnjeg svijeta – naglašava Nazor Čorda.

Inače, Mateo Bajić rođen je 7. siječnja 1972. u Dubrovniku. Od 1986. pohađao je Graditeljsko-geodetsku tehničku školu u  Splitu. Godine 1990. maturirao je u Školskom centru za primijenjenu umjetnost i dizajn u Splitu. Diplomirao je na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih znanosti  i odgojnih područja Sveučilišta u Splitu, program studija Likovna kultura, smjer Restaurator. Sudjelovao je u nekoliko likovnih kolonija. Od 1997. radi u OŠ Marije Jurić Zagorke kao učitelj likovne kulture. U izvannastavnom stručnom radu sudjelovao je na brojnim smotrama učeničkih zadruga i županijskim natjecanjima u Hrvatskoj, a radovi učenika su izloženi i na državnom natjecanju 2008. u Samoboru. Dodatno se stručno usavršavao u Školi medijske kulture – Radionica za montažu HFS 2006. i Radionica za kameru i snimanje – HFS 2015. Na 55. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece u Sisku, film Chroma osvojio je prvu nagradu u kategoriji animiranog filma. Pjevao je dugo godina u klapi Zrinski od samog osnutka klape 2001. godine.

Zbog epidemiološke situacije neće biti službenog otvorenja, ali građani izložbu „Rani radovi – otisak vremena“ mogu pogledati do 10. ožujka 2022. godine, uz prethodnu najavu u tajništvu POU Vrbovec te uz predočenje Covid potvrde ili negativnog testa.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime