Izložba radova Ive Petak u AKC Garaže

0
Komunalac add

Mlada nada vrbovečke kreativne scene Iva Petak na poziv Vrbovečke udruge mladih predstavit će svoje radove nastale prema njezinoj imaginaciji ili zadatku Škole primijenjene umjetnosti i dizajna. Otvorenje izložbe održat će se u petak, 22. travnja 2022. godine u 18 sati u AKC Garaže, Celine 10. Izložba će se moći razgledati i 1. svibnja 2022. godine.

Inače, Iva Petak rođena je 2004. godine u Vrbovcu. Pohađala je Osnovnu školu Krunoslava Kutena, a trenutno završava 4. godinu u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu na odjelu slikarstva.

U ŠPUD-u na slikarstvu radimo razne stvari – od isprobavanja tehnika kroz kopije do izvedbe slobodnih radova. Povremeno naši radovi budu na raznim izložbama, pa sam tako i ja sudjelovala na školskoj izložbi u Muzeju suvremene umjetnosti sa čak dva rada. Tako smo skoro stalno zatrpani zadatcima i projektima. Kako sada polako završavam školu, tako pripremam završni rad. Bile su nam zadane razne teme, pa sam ja da puno ne kompliciram, uzela štafelajnu kopiju. Uz stres završavanja završnoga rada, dolazi i stres po pitanju upisa na faks. Pa sam tako sve snage usmjerila na upisivanje Akademije likovnih umjetnosti, točnije na odsjek restauracije i konzervacije – govori mlada umjetnica.

Slikati je počela još kao dijete, a u osnovnoj školi krenula je na likovne radionice. – Slikati sam počela od vrlo mlade dobi, no tek sam ozbiljno zagrizla za umjetnost u osnovnoj školi kada sam krenula na likovne radionice u Pučkom učilištu. Tamo sam stekla dojam kakav utjecaj umjetnost može imati na ljude (promatrače i umjetnika) pa sam tako počela ozbiljno razmišljati o svojoj budućnosti u umjetničkom smjeru. Tako izvire pitanje; zašto uopće slikam tj. zašto se toliko trudim baviti se umjetnošću? Jednostavno, to je nešto što me ispunjava i smiruje. To je nešto u čemu se vidim za 10 godina i što ću uvijek raditi s guštom – rekla je.

Dodaje kako njeni slobodni radovi nemaju neki zajednički motiv već crta ono što je zanima taj dan – Ponekad to može biti ljudska figura i portret, a nekada neke mitske i sanjarske splačine koje mole da budu prikazane na papiru. Tako i tematika ovisi o tome što mozak kaže da je taj dan zanimljivo. Situacija s izborom tehnika je vrlo slična motivima. Ovisi o tome što na radu želim postići, tako biram tehniku koja mi taj kriteriji najbolje ispunjava. Npr. ako želim prikazati neku magičnu scenu iz snova onda ću izabrati akvarele, jer je njihova prozirnost i tečnost najkompatibilnija za rad – poručuje Iva.

(Razgovor s umjetnicom vodila je Valerija Jakuš)

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime