Izložba Mare Bogati „Nađi vremena za smijeh“

0
Komunalac add

U prostoru Narodne knjižnice Vrbovec okupio se veliki broj posjetitelja kako bi nazočili otvaranju izložbe vrbovečke umjetnice Mare Bogati pod nazivom „Nađi vremena za smijeh“. Organizator izložbe je Narodna knjižnica Vrbovec, a pokrovitelj Grad Vrbovec. Sve nazočne srdačno je pozdravila zamjenica ravnateljice Narodne knjižnice Mateja Hrgovan.

Moderator Želimir Štefanović je u povodu izložbe uvodno istaknuo kako novom izložbom otkrivamo još jednu umjetničku dušu našeg Vrbovca Maru Bogati koja se predstavlja izložbom radova Nađi vremena za osmjeh. – Iza njenih radova, bez obzira natematiku i uložen trud, krije se smijeh i radost života. Baš tako s puno vedrine, priča o svojim počecima, o oslikavanju boca i vaza, tanjurića, o izradi čestitki, slika od slame, a različitost  umjetničkog talenta krase i vlastiti stihovi. Koliko je samo oduševila svoje rođake i školsku generaciju poklonivši im ručno oslikane suvenire za sjećanje. Ako poklon izradiš svojim rukama, on je s ljubavlju darivan – naglasio je Štefanović te dodao kako smo zahvaljujući Udruzi Ružin krug koja je izdala zbirku Marinih stihova “Biseri oka” upoznali njenu poetsku dušu. – Metla se našla u središtu pažnje, kao dio njezinog umjetničkog izričaja, alat bez kojeg drugih alata ne bi bilo. Neumorna je u istraživanju novog pa je tako s velikim oduševljenjem i prihvatila čudesan svijet latica –tehniku tomago – dodao je.

O umjetničkom djelovanju Mare Bogati govorila je zagrebačka povjesničarka umjetnica i likovna kritičarka Sanada Stanačev Bajek. – Mara Bogati je multi umjetnica koja dokazuje da umjetnost ne poznaje obrazovna,vremenska ni tematska ograničenja te da je u rukama darovitog pojedinca ushititi naše duše i podariti nam pravu radost života. Ona je inventivna umjetnica koja piše poeziju, ali i podastire svoje likovne kreacije od stvaranja slamnatih i cvjetnih idiličnih prizora pa do oslikavanja njoj inspirativne forme uporabnog stakla. To je umjetnica koja želi učiti kako bi obogatila svoje stvaralaštvo – naglasila je Stanačev Bajzek.

Mara Bogati se zahvalila svima koji su na bilo koji način pripomogli pri organizaciji izložbe, kao i članovima svoje obitelji. Pri tome je naglasila da nije bilo metle ne bilo ni izložbe koja joj je postala inspiracija i u svojem umjetničkom izričaju. Recitirala je svoje pjesme posvećene rodnoj Moslavini, metli, Pučkom otvorenom učilištu, odnosno svojim radnim kolegicama i kolegama te svojoj obitelji. Ne odustaje u daljnjem umjetničkom djelovanju jerovo je samo novi izazov za nove ideje, inicijative i nova djela.

Izložbu je otvorila direktorica Turističke zajednice grada Vrbovca Jasna Benedik koja se zahvalila Mari Bogati na obogaćivanju umjetničkog i kulturnog vrbovečkog života i pozvala sve nazočne na međusobnu povezanost toplih ljudskih trenutaka i u isprepletenosti u ljubavi usvakodnevnom životu.

Mara Bogati rođena je 22. srpnja 1950. godine u moslavačkom selu Šušnjari. Osnovnu školupohađala je u Križu. U Vrbovec se doselila 1977. godine u kojem se trajno nastanjuje, našla novi dom izasniva obitelj. U Pučkom otvorenom učilištu Vrbovec je počela raditi 1994. godine u kojemje doživjela umirovljenje. Prvi je umjetnički izričaj bilo pisanje pjesama za svoju mladu dušu koje traje od osnovno školskih dana pa sve do današnjeg trenutka. Prije 20-tak godina uronila je u svoj slikarski svijet u kojem se godinama razvija i stvara u raznim slikarskim tehnikama. Mara Bogati je svestrana umjetnica koja pripada umjetničko-kulturnom krugu Vrbovčanki koje svojim djelima stvaraju umjetničku vrbovečku povijest i oplemenjuju kulturnu scenu.

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime