Izložba “Coprnički ceh” o progonu vještica, torturama i nesretnim sudbinama

0
Komunalac add

U sklopu programa obilježavanja 62. godišnjice smrti Marije Jurić Zagorke u Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta postavljena je izložba “Coprnički ceh”. Gostujuća izložba Muzeja Sveti Ivan Zelina govori o fenomenu progona vještica i suđenjima vješticama u Hrvatskoj. Izložba je nastala 2017. godine u povodu 265. obljetnice zadnjeg službenog suđenja vješticama u našoj zemlji, kada su na smrt osuđene tri “kmetice” sa zelinskog područja.

U tom posljednjem procesu iz 1751. godine na smrt su osuđene Magda Brcković, Marijana Brukec i Marijana Vugrinec. Sudbine tih žena vrlo su teške i nesretne, a razlozi zbog kojih su one i druge žene proglašavane vješticama su mnogostruki. Uglavnom su to bile žene koje su živjele bez muža, koje su same vodile posao i nisu rađale jer su smatrale da mogu imati i drukčiju ulogu u društvu – pojašnjava autorica izložbe Romana Mačković.

Istinitu priču jedne takve žene u svom je poznatom romanu “Grička vještica” prepričala upravo Marija Jurić Zagorka. –Zagorka je pisala o Barici Cindek koja je zbog svog poslovnog uspjeha i iznimne ljepote izazivala zavist mnogih muškaraca i žena. Iz zlobe su se okomili na nju i Barica je skončala na lomači. Za vještičarenje vas je mogao optužiti bili tko, nezadovoljna svekrva, muževa ljubavnica, zavidni susjedi. Žene su nakon groznih mučenja i tortura često priznavale djela za koja su optužene samo da se spase teške muke. Na kraju su spaljivane na lomači – ističe Mačković te dodaje da su progoni vještica potresali Europu gotovo četiri stoljeća i odnijeli na tisuće nevinih ženskih života.

Ovom smo izložbom željeli vratiti glas nevinim žrtvama. O njihovoj sudbini i procesima suđenja nije se puno govorilo, ta tema baš i nije popularna. Mi smo angažirali nekoliko stručnjaka koji radili na ovoj temi i povodom izložbe objavili i nekoliko tekstova o procesima, ali i položaju žena u ranovjekovnom društvu – poručuje autorica izložbe.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime