Izložba “CMYK” Lava Paripovića

0
Komunalac add

Do 21. studenoga 2021. godine u prostoru vrbovečke udruge Artoratorij (ulica Matije Gupca 3) za posjetitelje je otvorena izložba Lava Paripovića pod nazivom “CMYK”. Riječ je o radu izvedenom u formi videa, točnije stop-animacije, kroz proces fotografiranja zida koji se oslikava u pomacima. U izradi su se koristile primarne boje te su se u lazurnim slojevima nanosile jedne preko drugih sve do zasićene plave, te se u montaži stvara “loop” inverznog procesa nazad do bjeline, navedeno je u opisu izložbe.

Analitički pristup prikazivanja procesa oslikavanja zida i montaže fotografija u video tvore didaktiku između materijalnog čina koji se transformira kroz medije u nematerijalni rad. Tijekom prezentacije kroz projekciju vraća se na izvorni nosioc u fizički prostor – zid. Uz projekciju izveden je i oslikani dio zida, zadnji moment videa prije nego krene u “loop”. Uz to, nalazi se i serija fotografija – sekvenci videa koje tvore tonsku skalu. U tom nizu vide se razlike između medija kako reagiraju na istu boju s drugačijim rezultatom. Usporedba videa putem projekcije s fizički izvedenom intervencijom na zidu (“muralom”) i isprintane boje na fotografiji daju uvid u različitost. Temelj ideje je slika i njen proces kako se mijenjaju kroz medije i postaju zaseban prikaz. Naziv rada “CMYK” (Cyan, Magenta, Yellow, Black) dolazi iz pripreme za tisak koja se temelji na suptraktivnom miješanju boja. U samom postavu kombinacija je RGB (Red, Green, Blue) video prikaza, CMYK (Cyan, Magenta, Yellow, Black) tiska fotografija, te stvarnog prikaza u realnim bojama na samom zidu galerije.

Inače, Lav Paripović rođen je 1989. godine u Zagrebu. 2009. godine završava Školu primijenjenih umjetnosti te iste godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. 2015. diplomira na slikarskom odsjeku sa pohvalom “cum laude” u klasi Z. Novaka. Iste godine dobiva pohvalu žirija za rad na 3. bijenalu slikarstva. 2016. dobiva nagradu za mladog umjetnika (HDLU). 2017. godine završava stručno usavršavanje u HNK u Zagrebu (scenska proizvodnja). Do sada je imao 7 samostalnih izložbi te preko 20 skupnih, od kojih možemo izdvojiti THT u MSU u Zagrebu 2019., 2., 3., 4. bijenale slikarstva u HDLU Zagreb, 51. zagrebački salon te mnoge druge. Boravio je na rezidenciji u Leipzigu 2019., te u Belgiji 2014. godine. Aktivno djeluje na području urbanih intervencija koje izvodi u sklopu festivala ili samoinicijativno. Živi i radi u Zagrebu.

Sve detalje oko izložbi i ostalih programa udruge Artoratorij možete pronaći na linku. Izložbeni program 2021. godine provodi se uz potporu Ministarstva kulture i medija, Zagrebačke županije i Grada Vrbovca.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime