Izložba autorice Sanje Prijatelj gostuje u Dubrovniku

0
Komunalac add

Izložba „Priča o Markizu de Piennesu“ autorice Sanje Prijatelj gostuje u Narodnoj knjižnici Grad u Dubrovniku. Riječ je o izložbi ostvarenoj u suradnji Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec sa Francuskom alijansom Zagreb i Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti.

Gostujući u našem programu ravnateljica POU Vrbovec Sanja Prijatelj istaknula je kako imaju dobru suradnju sa Francuskom alijansom te da će izložba, osim u Dubrovniku, gostovati i u Splitu i Rijeci.

– Imamo dobru suradnju sa Francuskom alijansom i to sa svim alijansama u našoj zemlji, a ponajviše s onom iz Zagreba. Stoga smo napravili jednu izložbu o Markizu de Piennesu, koji je bio vlasnik dvorca Patačić. On je bio Francuz koji se nastanio ovdje, došao je 1879. godine i ostao je do svoje smrti 1911. godine. Pokopan je na našem groblju, gdje je i njegov mauzolej. Mene je oduvijek intrigirala njegova prošlost i boravak u Vrbovcu te zašto se on baš to odlučio pa sam i napravila izložbu na tu temu. U suradnji sa Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti –  Strossmayerovom galerijom te Francuskom alijansom Zagreb predstavili smo izložbu o Markizu de Piennesu. S tom izložbom idemo u Dubrovnik. Tamo ću imati i predavanje u njihovoj poznatoj dvorani Saloča od zrcala. Povezat ću priču o jednom Francuzu ovdje na kontinentu sa ostacima djelovanja Francuza u Dubrovniku. Nakon toga posjetit ćemo Split i Rijeku – rekla je Prijatelj.  

Izložba o Markizu de Piennesu u Narodnoj knjižnici Grad u Dubrovniku može se razgledati od 19. veljače do 07. ožujka 2024. godine.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime