Izbori za Europski parlament

0
Komunalac add

Danas se održavaju izbori za Europski parlament. U Hrvatskoj su u 7 sati otvorena biračka mjesta, a glasanje će trajati do 19 sati. Do tada traje i izborna šutnja. Hrvatski birači četvrti put glasaju na europskim izborima, a od 300 kandidata, koliko ih se nalazi na 25 izbornih lista, izabrat će 12 zastupnika u Europskom parlamentu.

Na europskim izborima cijela Hrvatska te inozemstvo čine jednu izbornu jedinicu.

Oko 370 milijuna birača u Europskoj uniji danas bira novi 10. saziv Europskog parlamenta. Bira se 720 zastupnika, 15 više nego u prethodnom sazivu, a broj zastupnika iz svake pojedine članice određuje se prema broju stanovnika.

Do 19 sati na snazi je izborna šutnja, što uključuje zabranu svake izborne promidžbe te objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora. Izborna šutnja odnosi se i na objavljivanje fotografija izbornih sudionika u sredstvima javnog priopćavanja, njihovih izjava i intervjua.

Za razliku od parlamentarnih, na ovim izborima propisane su kazne za kršenje izborne šutnje, od 398 eura za fizičku osobu, od 1327 do 3981 eura za kandidata na izborima i odgovornu osobu u pravnoj osobi te od 13.272 do 66.361 eura za pravnu osobu, primjerice, političku stranku.

Rezultati izbora za Europski parlament trebali bi se početi objavljivati tek nakon zatvaranja birališta u svim državama članicama nakon 23 sata.

Na području Vrbovca je 41 biračko mjesto. Popis potražite ovdje.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime