Izabrane najbolje pere

0
Komunalac add

M.K.

Udruga Pera jučer je organizirala stručno ocjenjivanje za određivanje kriterija kod odabira najbolje pere, koju bi potom zaštitila znakom zajamčenog tradicijskog specijaliteta kod Ministarstva poljoprivrede.  Ponuđeno je 14 varijanti ovog tradicionalnog jela, a osmeročlani žiri najbolje je ocijenio peru Štefanije Habijanec iz Cerja.

Na drugom mjestu je Ivančica Jegdić iz Gradečkog Pavlovca, a na trećem Ljiljana Kudoić iz Krkača. Žiri, kojeg je predvodio predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza i kulinarski akademik Damir Crleni, ocjenjivao je izgled cijele pere, okus, miris, teksturu i sklad okusa svih dijelova, a to su tijesto, nadjev i preljev.

Udruga Pera, podsjećamo, planira ishoditi zaštitu zemljopisnog podrijetla, za što je potrebno izraditi konzultantsku specifikaciju proizvoda,  provesti laboratorijsko ispitivanje te anketno istraživanje tržišta, kojima se dokazuje da je pera zaslužila zaštitu. Rok za obavljanje tih poslova je kratak pošto natječaj traje do 30. srpnja, a ministarstvo njime sufinancira troškove za izradu specifikacije i ankete do 70 posto, a laboratorijsku analizu do 85 posto iznosa. Tu je i Zagrebačka županija koja bi za ovakav projekt pokrila troškove koje ne pokriva ministarstvo.  Udruga će  izabrane pere, zbog financijskih razloga najizglednije dvije najbolje ocijenjene, danas poslati na laboratorijsko ispitivanje, kako bi se moglo krenuti u novu etapu projekta  ishođenja zaštite.

ChannelImages

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime