“Iza Ivanina objektiva” – posjetite izložbu Ivane Žerovnik

0
Komunalac add

Sinoć je u Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec otvorena izložba fotografija „Iza Ivanina objektiva“ autorice Ivane Žerovnik. Domaća umjetnica predstavila je svoje radove, prekrasne fotografije koje su nastale u ranu zoru, kada ona ustaje i odlazi u prirodu. Na izložbi su se okupili brojni posjetitelji koji su imali priliku uživati u pogledu na Ivanine fotografije. Dobrodošlicu im je najprije poželjela ravnateljica POU Vrbovec Sanja Prijatelj koja je i otvorila izložbu.

Ivanin osebujan rad posebno cijeni povjesničar umjetnosti i likovni kritičar dr.sc. Enes Quien koji je napisao i predgovor za ovu izložbu. – Fotografije Ivane Žerovnik fascinantne su, upravo vrhunaravne ljepote. Znano je već odavno da odlazi u ranu zoru u prirodu i hvata atmosferu, ambijentnost i metereološko stanje, a ono je dodatno lijepo zbog jutarnje izmaglice i rose na cvijeću i vegetaciji. Sve u Ivaninim fotografijama jest makro i mikro svijet, makro i mikro priroda kao dio svemira, kao prirodni arhetipovi predočeni promatraču na način da su joj, na snažno obojanim i osvjetljenim fotografijama, upravo ljepše od prirode same takva kakva jest. Fotografija s naslovnice me oborila s nogu svojom ljepotom i mističnošću. Magloviti krajolik u pozadini, lijevo vegetacija, a ispred nje, pored ceste, sjela je jedna crna mačka. Nema mjesta za svu simboliku mačke kao arhetipa u svim mitologijama i religijama, to ovdje nije ni važno. U ovoj se fotografiji manifestira sva umješnost i briljantno kompozicijsko kadriranje Ivane Žerovnik, kao uostalom i u svim vrhunskim fotografijama koje snima. Ono što je također bitna karakteristika fotografija u boji ove vrsne autorice jest slikarski rafinman koje njezine fotografije, s obzirom na intenzitet kolorizma i svijetlo-tamnih kompozicijskih pozicija, posjeduju – istaknuo je Quien.

Dobroj su atmosferi na otvorenju izložbe doprinijele i članice vrbovečke udruge „Osebunjek“, Marija Petrek i Katarina Zadrija, koje su recitirale stihove svojih pjesama. Inače, autorica izložbe također je članica ove udruge. Iznenađenje za autoricu pripremili su članovi i članice zbora HKUD-a Petar Zrinski koji su stigli na otvorenje izložbe i otpjevali nekoliko pjesama. Ivana je također članica zbora pa joj je ovo iznenađenje bilo posebno emotivno.

Izložba u POU Vrbovec ostaje otvorena do 27. kolovoza.

Podsjetimo, Ivana Žerovnik rođena je u Zagrebu, 1. svibnja 1982. godine. Osnovnu i srednju školu završila je u Vrbovcu, a uz osnovnu školu završava i osnovnu glazbenu školu. Još od ranog djetinjstva bavi se crtanjem i slikanjem. U srednjoj školi priključuje se likovnoj grupi koju vodi prof. Ivančica Komerički. 1999. godine sudjeluje na likovnoj koloniji za mlade u Hattersheimu (Njemačka). Nakon završene srednje škole upisuje Učiteljski fakultet i studira na odsjeku za razrednu nastavu s pojačanim programom iz likovne kulture. 2009. godine počinje raditi u Davoru, u Brodsko-posavskoj županiji na mjestu učiteljice likovne kulture. Iste se godine uključuje u fotografsku grupu F4 iz Nove Gradiške.

Izlaže na zajedničkim izložbama grupe na Novogradiškom ljetu 2013. i 2016. godine te u Zagrebu u ljeto 2017. godine. Ivana je do sada imala dvije samostalne izložbe: izložba fotografija na temu „Pejzaži“ (29.12.2017. u Trnskom, Zagreb) te izložba „Apstrakcije“ (17.09.2021. u Maksimiru, Zagreb). U svojim fotografijama nastavlja temu diplomskog rada u kojem je propitivala slikarsku interpretaciju pejzaža u sklopu kojega je u tehnici tempere interpretirala vlastito viđenje stvarnoga i izmaštanog krajolika. Često snima crno-bijele fotografije, a u onima u boji prevladavaju mistični prikazi maglovitih jutarnjih krajolika.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime