Iz rada Zbora delegata Nogometnog središta Vrbovec

0
Komunalac add

Nogometni delegat zastupa rukovodstvo natjecanja, kontrolira suđenje i ima glavni nadzor na utakmici. Provodi mnoge aktivnosti na utakmici, ali može izvršiti i druge radnje koje mu povjeri Povjerenik za natjecanje. Stoga se od delegata očekuje da ima autoritet, ugled, životno iskustvo, poštovanje u svojoj sredini i da je poznata osobe iz šire nogometne/sportske javnosti.

Nema nikakve dvojbe da obnašanje delegatske dužnosti u sportu podrazumijeva prije svega časnu i poštenu ulogu, koja se treba provoditi sukladno kodeksu ponašanja sportskih djelatnika. Prema tome, nogometni delegati trebaju biti primjer sportskog ponašanja zasnovanog na zalaganju za punu regularnost natjecanja, suzdržavanju od svih nedopuštenih radnji, afirmaciji i popularizaciji nogometa, poštenju i časti, te svim ostalim oblicima ponašanja kojima se promiče nogomet. Nogometni delegati su također obvezni voditi računa o svom ugledu i ponašanju u svom javnom i privatnom životu.

O radu Zbora delegata Nogometnog središta Vrbovec razgovarali smo s čelnim čovjekom Andrijom Korenikom.

Otkada ste na čelnoj funkciji Zbora delegata NS Vrbovec?

Zborom delegata NS Vrbovec rukovodim od jeseni 2020. godine, kada sam preuzeo od prijašnjeg rukovodioca Tome Njegovca, kojem ovim putem zahvaljujem za sve učinjeno za Zbor delegata.

Koliko trenutno ima delegata?

Trenutno brojimo dvadeset članova koji su raspoređeni po ligama saveznog i županijskog ranga. Konstantno radimo na pomlađivanju delegata gdje su nam prvenstveni kriteriji dob, obrazovanje i nogometna prošlost kandidata. Tako da nam se priključilo troje delegata. Nadalje, zbog poslovnih obaveza i osobnih razloga napustilo nas je dvoje delegata, koji više ne obnašaju dužnosti na nogometni utakmicama.

Kako se educiraju delegati?

Delegati su obvezni poznavati Pravila nogometne igre (PNI), Pravilnik o nogometnim natjecanjima, kao i propozicije natjecanja liga na kojima su uvršteni, iz čega imaju edukaciju i pismeno testiranje na početku svake natjecateljske sezone.

Koje su kvalifikacije ili kriteriji da bi se postalo članom Zbora delegata?

Kao što sam već naveo prilikom odabira novih delegata tri prvenstvena kriterija su nam, dob, obrazovanje i nogometna prošlost (da li kao igrača, trenera ili drugih dužnosti vezanih uz nogomet).

Kako su raspoređeni delegati, odnosno na kojim ligama obnašaju delegatske dužnosti?

U sezoni 2021./22. raspored delegata je sljedeći:

Andrija KorenikaIII. HNL, Danko Uroić IV. NL, Dejan Budić IV. NL, Ivan Borovčak IV. NL, Tomislav Okroša IV. NL, Tomislav Jurić IV. NL, Dobroslav Planinić JŽNL, Branko Kalinski JŽNL, Marinko Kostiha I. ŽNL, Zdravko Crnčić I. ŽNL, Denis Madžar I. ŽNL, Stjepan Strnščak I. ŽNL, Darijo Baričević I. ŽNL, Kristijan Hmelina I. ŽNL, Antonio Badrov I. ŽNL, Tomislav Posavec I. ŽNL, Željko Meštrović II. ŽNL, Igor Mudrić II. ŽNL, Tomislav Kostiha II. ŽNL, Filip Oroz II. ŽNL i Matteo Sović II. ŽNL.

Naposljetku zahvalio bih se rukovodstvu NS Vrbovec i NS Zagrebačke županije na podršci i uspješnoj suradnji, koja će u budućnosti, nadam se biti još bolja, te da će naši delegati napredovati na još više lige.

 

Zdenko Brezarić

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime