Ivan i Valentina Šmar iz Dropčevca danas uzgajaju 180 goveda

0
Komunalac add

Najdugovječnija emisija Radio Vrbovca, emisija Za naše selo, nakon puno godina ovaj je put posjetila ponovo gospodarstvo Šmar u Dropčevcu (Općina Rakovec).

OPG Šmar danas vodi sin Ivan sa suprugom Valentinom. Ovo gospodarstvo, najveće u Općini Rakovec, sada ima oko 180 goveda. Od toga je 39 muznih krava (pretežno simentalac), sedam steonih junica, dvadesetak teladi i 120 tovnih grla – simentalca, belgijskog plavog goveda te limousina.

Zbog pandemije, naravno, pala je potražnja, pogotovo izvoz, pa se tovnih grla pomalo rješavaju tek kod privatnih mesara.

Za ovakvo stado nužno je osigurati i dovoljno kvalitetne krme, koju proizvode na ukupno 170 hektara, od čega imaju vlastitih 50. Upravo završavaju siliranje kukuruza s 80 hektara, kaže Ivan i dodaje kako je – kao i u cijelom našem kraju – izvrsno rodio.

– Bit će sasvim dovoljno za hranidbu, a nešto će ostati i za prodaju – kazao nam je. Uz kukuruz dodaje naš domaćin, na 20 hektara uzgajaju i djetelinsko-travne smjese i talijanski ljulj, koji su također vrlo dobro rodili.

Dok Ivan brine o mehanizaciji i poljima, dva zaposlena radnika, te majka i supruga na brizi imaju štalu. Osim toga, supruga je u kući, uz majčinsku brigu o četvero male djece, zadužena za administraciju, natječaje, fondove i slična pitanja.

Naravno, Ivan je i aktivni član Saveza uzgajivača simentalca Zagrebačke županije i Grada Zagreba, sa sjedištem u Vrbovcu, čiju svrhu postojanja i rada itekako podupire.

O svemu ovome, Valentina i Ivan Šmar govore u nedjeljnoj emisiji Za našee selo od 10 sati na 94,5 MHz.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime