Istok Zagrebačke županije do kraja iduće godine spojen na novo vodocrpilište Kosnica

0
Komunalac add

U velikoj gradskoj vijećnici Grada Vrbovca danas je održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen trenutni status radova koji se izvode u okviru projekta “Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb Istok”. Riječ je o strateškom projektu koji obuhvaća izgradnju vodocrpilišta Kosnica te rekonstrukciju i izgradnju vodoopskrbnog sustava na području istočnog dijela Zagrebačke županije. Projektom su obuhvaćeni gradovi: Dugo Selo, Ivanić Grad, Vrbovec i Sveti Ivan Zelina te općine: Brckovljani, Rugvica, Kloštar Ivanić, Križ, Dubrava, Farkaševac, Gradec, Preseka, Rakovec i Bedenica.

Trenutne aktivnosti projekta obuhvaćaju izgradnju vodocrpilišta Kosnica, u sklopu kojeg se izvode radovi mikrotuneliranja ispod rijeke Save za potrebe spajanja crpilišta s regionalnim vodoopskrbnim sustavom. Direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije Tomislav Masten istaknuo je da će se završetkom tog cjevovoda omogućiti da se na vodovodni sustav priključi dodatnih 30.000 stanovnika istočnog dijela Zagrebačke županije, čime će se ukupna priključenost sa sadašnjih 62,95 posto povećati na 90,75 posto.

Do ovog momenta na čitavom je području izvedeno oko 108 kilometara rekonstrukcije, to se u pravilu odnosi na područje Dugog Sela i Ivanić Grada, dok se nova mreža u pravilu odnosi na područje Vrbovca i Zeline. Realno je očekivati da će iduće godine voda s novog crpilišta Kosnica biti prvi put puštena kroz sustav. Zanimljivo je i da u sklopu ovog projekta postoje općine poput Preseke i Farkaševca koje do sada nisu imale niti metar javnog vodovoda, ovim projektom podižemo priključenost čitavog vrbovečkog područja na više od 80 posto – rekao je Masten.

Na vrbovečkom području radovi uključuju rekonstrukciju vodoopskrbne mreže u ukupnoj duljini od 9,3 km, izgradnju nove mreže u duljini od 222,8 km, izgradnju 5 crpnih stanica, izgradnju 5 vodotornjeva i rekonstrukciju precrpne stanice “Lonja”. –Bez pomoći EU fondova i ovoga projekta ne bi mogli sami financirati izgradnju svih tih kilometara nove mreže na našem području, od toga gotovo 80 kilometara u Vrbovcu. Zadovoljni smo s dinamikom radova, krenulo se na svim krajevima – radilo se u Konaku, Lonjici, Žuncima, Lukovu, Hruškovici, Topolovcu, Mareniću, Vrhovcu, Negovcu, Gostoviću, Graberščaku, Peskovcu, Samoborcu, Krkaču,  Dijaneš, Gaj, Dulepska, Martinska Ves, Luka, Vrbovec – naglasio je gradonačelnik Denis Kralj.

Kućni priključci na novu i postojeću mrežu u sklopu projekta RVS-a za nove korisnike potpuno su besplatni, a za više informacija građani se mogu obratiti u nadležne Poslovne jedinice Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime