Isplaćena naknada za očuvanje gnijezda bijelih roda

0
Komunalac add

Vlasnicima objekata na kojima se nalaze gnijezda bijelih roda isplaćena je naknada u iznosu od 700 kn po gnijezdu. Desetu godinu za redom Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Zagrebačka županija osigurali su sredstva za provedbu projekta “Zaštita i očuvanje bijele rode” na području Zagrebačke županije.

U 2018. godini na području Zagrebačke županije zabilježeno je 265 gnijezda. Na obiteljskim kućama i gospodarskim objektima nalazi se 65, a na stupovima 200 gnijezda. Najviše gnijezda nalazi se na području grada Vrbovca i Ivanić Grada te općina Pisarovina i Klinča Sela. Rode vole Zagrebačku županiju, to najbolje dokazuje broj mladih roda. Ove godine prstenovano je čak 199 ptića bijele rode. Najviše ptića prstenovano je u Vrbovcu (79), Pisarovini (42) i Klinča Selima (27).

U proteklih deset godina provođenja projekta na području Zagrebačke županije isplaćeno je preko 550.000 kuna za naknadu za održavanje krovišta vlasnicima kuća, gospodarskih objekata, škola, vatrogasnih domova, crkvi i sl.

Naknada se isplaćuje za popravak i zamjenu krovišta zbog šteta koju gnijezda čine svojom težinom i rode gniježđenjem. Ove godine ukupno je isplaćeno 44.100 kuna za 63 gnijezda. Korisnicima koji naknadu primaju putem tekućeg računa sredstva će danas stići, a onima kojima stiže putem pošte stići će za narednih nekoliko dana.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime