INTERVJU Tomislav Okroša, načelnik Općine Dubrava

0
Komunalac add

Kakva je bila 2023. godina u Općini Dubrava? Koje bi najvažnije projekte istaknuli?

– Godina je brzo proletila, što znači da se puno radilo. Najvažniji projekt koji je u fazi realizacije je izgradnja novog dječjeg vrtića sa sportskom dvoranom. Postojeći vrtić će biti rekonstruiran i spojen s potpuno novom zgradom grijanim tunelom. U vrtiću će biti mjesta za ukupno 200 djece. Riječ je o nužnom projektu jer već nekoliko godina imamo sve veće liste čekanja za upis, pa novi vrtić gradimo za budućnost našeg mjesta. Ovih smo dana dobili i dva ugovora, iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi dobili smo maksimalan iznos od milijun eura, a iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU dobili smo također maksimalan iznos od 1,3 milijuna eura. Projekt vrtića će ukupno koštati 3,5 milijuna eura. Od projekata bih još istaknuo i rekonstrukciju ceste Dubrava-Vrbovec, financiran Fondom solidarnosti EU, to je izuzetno frekventna i važna prometnica ne samo za Dubravce već i za Vrbovčane, zapravo za sve koji za Zagreb putuju tom dionicom brze ceste. Cesta je bila doista u lošem stanju, no sada je u potpunosti obnovljena i rekao bi da se sada radi o produženom kraku brze ceste. Također je u ovoj godini završena i obnova župne crkve sv. Margarete, simbola naše općine, crkva stara gotovo 500 godina. Zahvalio bih župniku Mihilu Gojaniju i našem biskupu Vjekoslavu Huzjaku koji su također ovaj projekt prijavili na Fond solidarnosti EU te kompletno izveli radove konstrukcijske obnove župne crkve. Godinu je obilježilo i podizanje novog vodotornja Dubrava, koji regulira tlakove na vodoopskrbnom području Dubrava i dijelom Farkaševac. Završetak projekta vodovoda se nadzire, trebao bi završiti u kolovozu sljedeće godine. Više od tisuću stanovnika općine Dubrava dobit će besplatan priključak na vodu, a dužina vodoopskrbne mreže povećat će se za 54 kilometra.

Koji su projekti u planu za 2024. godinu?

Dječji je vrtić svakako projekt broj jedan, radovi su krenuli u rujnu ove godine i teku odlično, a izvođač ugovora je najavio da bi radovi trebali završiti početkom 2025. godine. Maksimalan fokus stavit ćemo na realizaciju tog projekta. Također imam informaciju da je projekt nogostupa i rekonstrukcije ceste u Zagrebačkoj ulici na potezu od naselja Ladina do centra Dubrave prema naselju Zgališće ubačen u proračun Hrvatskih cesta tako da vjerujemo da će se na toj dionici iduće godine raditi nogostup, obnavljati cesta i postaviti nova rasvjeta. Tu je čitav niz projekata, o kojim bi radije više govorio kada budu u fazi realizacije.

Ovih dana kreće i isplata božićnica za umirovljenike s područja Općine Dubrava…

I ove godine odlučili smo svim umirovljenicima s područja naše općine, kao i nezaposlenima i onima socijalno ugroženim, podijeliti božićnice. Djelatnici pošte će na kućne adrese dostaviti božićnicu. Što se tiče studenata i srednjoškolaca njima je Općina Dubrava uplatila na njihove račune iznos od 70 eura za sve srednjoškolce, njih gotovo 140 koji su se prijavili te gotovo 60 studenata sa naknadom od 100 eura. Svim najpotrebitijim mještanima su vrijedni djelatnici komunalne tvrtke Dombra dostavili prigodne božićne pakete.

 Što nas još očekuje na Adventu u Dubravi?

Na našem Adventu već su održani neki koncerti, nastupio je Mladen Grdović, Lidija Bačić, čitav niz grupa i bendova. Finiš adventskog programa bit će uoči Božića. Posebno naglašavam nastupe koje su održali vrtićanci, osnovnoškolci, mažoretkinje… Istaknuo bih još i doček Nove godine kojeg organiziramo po prvi put. Bit će tu besplatan koncert Zlatka Pejakovića uz vatromet. U sklopu cijelog adventskog programa, Općina je u suradnji s OPG-om Mlađan organizirala besplatnu školu klizanja. Škola klizanja će krenuti 26. prosinca za vrtićance, a iza nove godine za osnovnoškolce. Općina Dubrava osigurala je ulaznice, najam klizaljki, a na našim je mališanima da se dobro zabave.

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime