Intervju s predsjednikom Udruženja obrtnika Vrbovec Ivanom Leščićem

0
Komunalac add

M.K.

Ne smijemo gledati u prošlost već iz trenutka izvući najviše, a za budućnost pripremiti maksimum znanja, uvjeta i iskustava kao temelj poslovanja koje će sigurno krenuti u jednom novom ciklusu. Uz naporan rad, ulaganje, učenje i međusobno razumijevanje krivulju poslovanja sigurno možemo usmjeriti u rast.  Svi smo mi  proizvođači i potrošači i zajednički ćemo zavrtjeti kotač  razvoja i sigurnije budućnosti, zaključuje Leščić.

  1. Još jedna krizna godina stigla je kraju. Kakvo je danas stanje u obrtništvu na našem području? Obrtnika je više ili manje nego prije?

Udruženje obrtnika  Vrbovec u članstvu ima obrtnike  Dubrave, Gradeca, Farkaševca, Preseke i Rakovca, te ne bilježi veliki pad  broja obrtnika. Na samom početku prošle godine brojili  smo 346 članova,  a pred sam kraj godine  imali smo  337 članova (Vrbovec  201, Dubrava, 57, Gradec 33, Farkaševac 16, Preseka  16, Rakovec 14). Realno gledajući manje je 9 obrta što je manje od očekivanja u  ovakvim uvjetima poslovanja i krize.  U 2013. godini  obrtnici Dubrave su se  pripojili Udruženju Vrbovec  jer  je  Zakonom o obrtu  iz 2012. godine prihod  udruženja smanjen  za  60% od članarine, te je  veliki broj malih Udruženja u Hrvatskoj  već  prestao s radom ili će to biti  u 2015. godini.

Struktura obrta prema pretežitoj djelatnosti  već godinama ide nažalost  u korist  uslužnih  obrta  dok proizvodni  obrti  sa 70 % udjela u članstvu prije dvadesetak godina  sada  padaju  na tek 23 % ili ako gledamo s poljoprivrednom proizvodnjom,  na oko 30 % ukupnog  broja obrta. Ovo je porazan podatak, ali nažalost  ovo je trend  Hrvatske pa ni naše Udruženje  nije  iznimka. U strukturi  proizvodnih obrta  ima 78, poljoprivrednih proizvodnih  24, usluge razne 90, intelektualne usluge 31,  ugostitelji  27, trgovine 36, prijevoz  27 i frizera 24.

 

  1. U suradnji s Gradom,  Udruženje je pokrenulo pozitivnu priču – Razvojna agencija Grada Vrbovca, u koju spadaju i planirani projekti Poduzetničkog centra i Poduzetničkog inkubatora. Hoće li to biti potreban „vjetar u leđa“ za stabilniju obrtničku situaciju?

Cilj  i namjera  Udruženja obrtnika  je  definitivno bila stvoriti  uvjete koji  bi mogli dati „vjetar u leđa“, ne samo obrtništvu, već  malom poduzetništvu  uopće bez obzira na  vrstu registracije. Pismom namjere smo se obratili Gradu Vrbovcu  u kojem smo  na temelju problema i niza upita , informacija koje se skupljaju u uredu uvidjeli da su problemi isti u obrtima, malim poduzećima i dohodovnim poljoprivrednim gospodarstvima  gotovo isti. Nadalje niz mladih  i nezaposlenih  redovito teško dolaze do informacija  i  konkretnijih preporuka ili savjeta. Teško poslovanje za sve nameće  potrebu  udruživanja, zajedničkog nastupa na tržištu, visoki troškovi poslovanja  ukazuju na potrebe  zajedničkih  nabava, marketinga, obrade  tržišta i  savjetovanja. Cjeloživotno obrazovanje  i stalne specijalizacije  su nužnost za svakog koji  želi opstati na tržištu. Ideja je da se takve ponude i potrebe pokrenu  kroz  ovakav projekt,  financijski dostupno,  blizu i bez nepotrebnog gubitka vremena koje oduzima putovanje npr.  u  Zagreb. Vrijeme seminara  i svih aktivnosti se može prilagođavati  poslovnim obvezama koje su nerijetko  i 15 – 18 sati dnevno za  obrtnike, poduzetnike i poljoprivredu,  pa ostaje malo vremena za  ulaganje u znanje ili praćenje šume zakonskih propisa.

Prostor inkubatora  bi trebao  osigurati  poslovni prostor  početnicima koji je usklađen sa zakonskim propisima i  minimalnim uvjetima za početak poslovanja uz minimalne troškove  ciljane  proizvodnje ili uslužne djelatnosti koje si mladi ljudi  gotovo nikako ne mogu  priuštiti kroz financiranje. Naime, kreditni rejting i pokazatelje nemoguće je dokazati kod mladih i početnika,  darovnice ili  bespovratna sredstva se mogu tražiti tek kada ste  počeli s poslovanjem ili barem registrirali poslovni subjekt. Isti ne možete registrirati ukoliko ne zadovoljavate uvjete  stručnosti,  minimalnih uvjeta poslovnog prostora i tako se  vrti sve u krug  i nikako „vjetra u leđa“ već samo  nepremostivi zidovi.

Udruženje obrtnika Vrbovec  kroz male prihode od članarine teško bi u budućnosti  održavalo imovinu  koju su  priskrbile generacije obrtnika,  te  se kroz niz rješenja  koja su razmatrana,  ovakvo  nametnulo kao najsigurnije za očuvanje imovine, a društveno odgovorno ponašanje obvezuje nas na poticaj razvoja  budućih poduzetnika, obrtnika, ali i povezivanje na iskustvo postojećih poduzetnika. Boravak u inkubaciji će biti ograničen odlukama i dokumentima koje će Razvojna agencija u budućnosti  donijeti,  pa će uspješni poduzetnici u predviđenom vremenu  od 2-5 godina otići i nastaviti poslovati u vlastitim prostorima. Nažalost bit će onih koji su loše procijenili poduzetničku ideju ili tržište pa će prestati se poslovanjem,  ali uz minimalne probleme ili dugove.

Darovanjem  nekretnine Gradu Vrbovcu stekli su se preduvjeti vlasništva 1/1  sa dovoljnim prostorom za izgradnju obrazovnog i savjetodavnog dijela ( uključuje postojeću zgradu)  i dijela inkubatora sa  5-6 proizvodnih pogona i niz manjih prostora prilagodljivih za sve djelatnosti, opremljenih do  ulaska strojeva i opreme, sa priključcima el. energije, sanitarnih i garderobnih prostora, internet i mentorska i savjetodavna skrb  u periodu inkubacije ( knjigovodstvo, pravni savjetnik, porezni savjeti i tehnološka podrška ).

Lokalna uprava kao nositelj i podnositelj projekta kroz Razvojnu agenciju – ustanovu je  kroz prizmu financiranja  EU fondova garancija održivosti  i postizanja cilja dugotrajno mjerljivih rezultata.

        

  1. Vaša očekivanja od 2015. godine i poruka svima koji možda planiraju u skoroj budućnosti pokrenuti obrt na našem području?

          Očekivanja  za 2015. nisu ružičasta i svi smo svjesni situacije koja nas određuje kako poslovno tako i privatno. Važno je prilagoditi se brzo, živjeti i raditi u realnim granicama, ali je važno zadržati poslovanje i radna mjesta. Ne smijemo gledati u prošlost već iz trenutka izvući najviše, a za budućnost pripremiti maksimum znanja, uvjeta i iskustava kao temelj poslovanja koje će sigurno krenuti u jednom novom ciklusu. Uz naporan rad, ulaganje, učenje i međusobno razumijevanje krivulju poslovanja sigurno možemo usmjeriti u rast.  Svi smo mi  proizvođači i potrošači i zajednički ćemo zavrtjeti kotač  razvoja i sigurnije budućnosti.

         Pozivam mlade i početnike da se jave sa svojim poslovnim idejama ili potrebama koje su im potrebne za pokretanje poslovanja, jer i to je važan dio procjene projekta, koji će biti spreman za aplikaciju do sredine 2015. godine.

ChannelImages

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime