INTERVJU Mato Jelić, direktor Komunalca Vrbovec

0
Komunalac add

Što je obilježilo vaše poslovanje u 2023. godini?

– Najvažniji događaji u 2023. godini su najprije početak obavljanja komunalnih djelatnosti na području Općine Brckovljani, našeg novog suvlasnika, s danom 01.01.2023. godine.

Drugi veliki i važan događaj u 2023. godini je obnova cesta od potresa, u svibnju i lipnju, kada smo uspjeli nemoguće. Zajedno s još dvije firme, uspjeli smo iskoristiti 5 milijuna eura Europskog novca i obnoviti 28 ulica u Gradu Vrbovcu.

Treći važan događaj je zaključenje novog Kolektivnog ugovora, kojim smo od 01.05.2023. godine znatno povećali plaće i ostala materijalna prava radnika.

Četvrti važan događaj je potpisivanje Sporazuma između suvlasnika Komunalca Vrbovec za obavljanje svih komunalnih poslova preko svoje zajedničke firme. To je funkcionalno spajanje koje potiče država. Nadamo se zbog toga znatnom povećanju prihoda u 2024. godini. Velika je stvar što smo uspjeli u ovako kratkom roku od 6 godina dovesti firmu do takvog kapaciteta da možemo pokrivati područje od 7 jedinica lokalne samouprave i 30-ak tisuća stanovnika. 2017. godine nismo imali s čim niti odvojeno sakupljati papir i plastiku samo na području Grada Vrbovca. Izrasli smo u ozbiljnu firmu koja je kadra raditi ozbiljne i velike projekte i to je veliki uspjeh svih nas 88 u firmi.

Komunalac Vrbovec kroz godine je širio svoje poslovanje i djelatnosti, što planirate u narednom razdoblju?

– Podizanje prihoda i stvaranje dodatne vrijednosti je nešto što radimo od 2017. godine. Nakon teškog razdoblja spašavanja firme i vraćanja dugova i isplate radnog spora sa gospodinom Jembrijem, za što nam je trebalo 5,5 milijuna kuna, uspjeli smo napokon prijeći u fazu rasta i razvoja firme. U tome nas je jako usporila epidemija koronavirusa i teškom mukom smo prebrodili to razdoblje. Unatoč tome što smo d.o.o., na nas su se primjenjivale sve mjere i restrikcije kao da smo tijelo javne vlasti ili neka ustanova. Te mjere se nisu primjenjivale na privatni sektor, firme koje su u privatnom vlasništvu, a bave se istim djelatnostima kao i mi.

Nakon epidemije, kao i svi ostali, suočeni smo s ogromnim povećanjem troškova poslovanja.

Unatoč svim navedenim nevoljama i velikim poremećajima, uspjeli smo podići redovni prihod firme s 8,7 milijuna kuna koliki je bio 2017. godina na 16,5 milijuna kuna koliki je bio 2022. godine. Iza takvog povećanja prihoda, stoji velik trud i muka svih nas u firmi. Imamo s druge strane velike troškove amortizacije koji nam ruše ukupni financijski rezultat, ali to nije bitno, sve što se nabavi mora se i amortizirati. Najbitnija nam je likvidnost, koja je jako dobra.

Koliko Komunalac Vrbovec ima zaposlenih? Je li bilo novih zapošljavanja?

– Trenutno nas je 88, od toga 7 radnika na određeno vrijeme. Kad sam ja postao direktor, 29.06.2017. godine, bilo nas je 45. Velika je stvar zaposliti 43 radnika u 6 godina. I još k tome svima podići osnovicu plaće za 15 %. I osigurati pristojan regres i Uskrsnicu i Božićnicu i dar djeci i sve ostalo. Naši radnici već godinu i pol primaju i posebnu nagradu za dobre rezultate, u potpunosti zasluženu. Svega par radnika nam je otišlo, sad su se neki i vratili. Nemamo problema s pronalaženjem radnika, makar su našim radnicima još uvijek male plaće naspram inflacije i ogromnog povećanja troškova života. Ali činimo sve da u budućnosti još povećamo plaće. Onaj dan kad bude najmanja plaća u Komunalcu 1000 eura neto, tada možemo reći da smo uspjeli i tada ću si kupiti službeni auto.

Znamo da su za uspješno polovanje, uz zaposlenike, vrlo važni i strojevi, odnosno mehanizacija s kojom raspolažete. Je li Komunalac sada na zadovoljavajćoj razini što se opreme i strojeva tiče?

– Kad smo u listopadu 2018. godine kupili prvi stroj, moj je bio cijeli svijet. Ništa me ne veseli koliko strojevi i oprema. Od tada do danas smo nabavili strojeva i opreme za 8,5 milijuna kuna. Samo jedan kamion smo kupili na leasing, sve drugo smo platili svojim novcima ili EU novcima. Od 2005. godine do 2017. godine u Komunalcu je nabavljen samo jedan kamion za sakupljanje otpada. Mi smo u 6 godina nabavili četiri, od toga tri nova. Neki zločesti ljudi su se sprdali s nama kako kupujemo staro željezo po Njemačkoj. Kupovali smo kako je kasa mogla podnesti. Kao, trebali smo bit budale i zakopat se u kredite i leasinge. Ti naši polovni strojevi su se već davno otplatili i kruha nam služe i dalje. Sad po malo kupujemo novije i širimo se na područje od 30-ak tisuća stanovnika. Hvala gradonačelniku i gradu što nam je pomogao u nabavci valjka za asfaltiranje. Slijedeće godine će nam pomoći u nabavci kamiona za sakupljanje otpada. Skupi auti nam ne trebaju, nama trebaju strojevi i oprema i velika je ovo pomoć grada i zahvalni smo.

Na kraju ove godine bih se zahvalio najprije našim suvlasnicima firme, gradonačelniku, svim načelnicama i načelnicima na velikoj pomoći i povjerenju. Jak i stabilan Komunalac je svima u interesu i zajedno smo jači i drago mi je da dobro surađujemo. Tko bi sada u ovoj velikoj gužvi s poslovima, kada sve firme imaju brigu s nedostatkom radne snage, tko bi sada radio milijun ovih malih sitnih poslova po našem kraju, da nema Komunalca. Zaposlimo svoje ljude i radimo za svoj kraj i šta ima bolje svima od toga.

Hvala i mojim komunalkama i komunalcima na još jednoj jako dobroj poslovnoj godini. Teškoj, ali uspješnoj.

 

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime