INTERVJU Ljubica Ambrušec, načelnica Općine Gradec

0
Komunalac add
  • 2022. godina je na izmaku. Kakva je bila za Općinu Gradec?

Iako se nemilo prisjećam dosta turbolentnih i izazovnih dana s nastalim krizama kroz ovu, skoro već sada proteklu godinu, ipak ću reći da sam prije svega zahvalna svim dragim i poduzetnim ljudima, mojim djelatnicima i suradnicima s kojima sam uspješno surađivala u pripremama kao i izvođenju popriličnog broja projekata, što odrađenih, što još uvijek u pripremama.

U narodu se kaže da ništa čovjek nemože učiniti sam, što je točno, sam sa sobom se ni posvađati nemože. Stoga, moto kojim se mi vodimo je, zajedništvo, rad i sloga, a kojim smo našu općinu u proteklih 10 godina, iz godine u godinu, doveli do razvojne i uspješne, iako je još mnogo toga pred nama zacrtano za odrađivati i stvarati.

Kada me pitate kakva je godina bila za našu općinu, mogu reći da je bila uspješna, iako moram priznati da općim pomanjkanjem djelatnika, a pogotovo u građevini, nismo uspjeli odraditi sve građevinske radove koje smo imali u planu pa smo iste, na naše nezadovoljstvo, morali prolongirati u iduću godinu. Isto tako nismo, s istim razlogom, uspjeli asfaltirati predviđene dionice naših lokalnih prometnica u suradnji sa županijom kao i županijskih prometnica te smo ih također prolongirali u 2023. godinu kao i ostale projekte koji su vezani uz gradnju i asfaltiranje.

S druge strane smo uspješno pripremali određene projekte od kojih je većina njih još uvijek u projektiranju, a posebno smo sretni što smo s velikim brojem ocijenjenih bodova prošli na projektu „Tržnica s poslovnim prostorima“, kojim dobivamo 4 poslovna prostora za iznajmljivanje našim domaćim gospodarstvenicima, a koja nam slijedeće godine kreće u izgradnju.

Isto tako smo u 2021. godini dobili PICK-UP vozilo donacijom Hrvatske vatrogasne zajednice kroz projekt Ministarstva poljoprivrede iz Programa za opće korisne funkcije šuma na nivou RH. Donirano vozilo vrijednosti 230.000 kuna, VZO Gradec darivala je DVD-u Tučenik s tim da ga je prethodno u suradnji s Općinom Gradec kompletno dodatno opremila vatrogasnom opremom u vrijednosti od 170.000 kuna, kako bi bilo spremno za tehničke intervencije na prometnicama kao i pri gašenju niskog raslinja i šumskih požara. Navedenu opremu postavljala je firma Vatropromet d.o.o. iz Zagreba.

  • Ova je godina globalno puna izazova, od pandemije, invazije na Ukrajinu, energetske krize, inflacije, a Hrvatska, od siječnja 2023. uvodi euro kao valutu.  Hoće li se, primjerice, izazovi energetske krize i inflacije preliti i na lokalne zajednice i kako ćete se nositi s njima?

Kako smo prijašnjih, tako i u ovoj godini, vidno osjetili globalne izazove: potres, pandemiju Covid 19 koja nas uzastopce prati pune tri godine, rusku invaziju na Ukrajinu od čega posljedično dolaze neizbježni procesi energetske kao i inflacijske krize, tako se nadamo da će državni aparat iznaći način kako ublažiti udar rasta cijena struje, plina, naftnih derivata, hrane kao i svakodnevnih potrepština, osobito kad je riječ o kućanstvima, ali i gospodarstvu te da će navedenu situaciju, u kontekstu strateških odluka na razini EU o napuštanju energenata koji dolaze iz Rusije, nastojati premostiti povećanjem vlastite proizvodnje i različitim drugim dobavnim pravcima i opskrbom energenta, a sve u cilju olakšanja navedenih kriza spram svih nas koji smo zadeseni njima.

U protivnom, bez pomoći države, pitanje je opstanka svih nas uz navedene izazove globalne krize, koja ne samo da je zahvatila nas, našu zemlju, već i EU, čija smo članica, pa samim time smatram da ćemo samo u zajedništvu i međusobnim naporima i potporama opstati, iako poprilično u nedoumici s dodatnim, nazovimo to za sada opterćenjem, uvođenja eura kao valutu u RH, a koju ćemo, nadam se, kroz određene prilagodbe svladati, kao što su to i drugi uspjeli.

  • Što biste, kad je riječ o kapitalnim projektima, poručili stanovnicima Općine Gradec u 2023.?

Nastojimo pratiti potrebe naših mještana svih dobnih skupina pa smo stoga za narednu godinu, a tijekom cijele ove, zajedno osmišljavali i planirali brojne aktivnosti:

  1. U pripremi je provedba projektiranja izgradnje i rekonstrukcije vodoopskrbe kroz sva ostala naselja i ulice na području Općine Gradec koja nisu u obuhvatu sadašnjeg projekta vodoopskrbe projekta Zagrebačke županije.
  2. U cilju nam je provesti zelenu politiku kroz ugradnju fotonaponskih/solarnih elektrana na obiteljskim kućama, zgradama javne namjene te gospodarskim zgradama.
  3. Po otvorenom natječaju, stvoreni su nam uvjeti aplikacije, višeobuhvatnog i visokoinvesticijskog EU projekta konzervatsorsko-restauratorske obnove Biskupskog dvorca.
  4. Već dugo vrijeme, kroz nekoliko institucija, traje postupak projektiranja nogostupa kroz Gradečki Pavlovec, Cugovec, Haganj i Gradec za koje se nadamo da će započeti i izgradnja krajem iduće godine.
  5. Planirano je i nadalje izvoditi sanacije opasnih prometnica, uređenje lokalnih, županijskih i državnih cesta i putova.
  6. U planu nam je daljnja kontinuirana revitalizacija društvenih i vatrogasnih domova, kao i dovršenje vatrogasnog doma u Cugovcu i Tučeniku.
  7. S obzirom da se nalazimo u ruralnom području, razvoj poljoprivrede kroz uvođenje noviteta i modernizacije, daljnje promidžbe lokalnih OPG-a i njihovih proizvoda, uvođenje dodatnih potpora za poljoprivrednike i mlade poljoprivrednike, još nam je jedan od važnih ciljeva.
  8. Promidžba i razvoj lokalnog turizma kroz seoski turizam, domaću proizvodnju hrane i pića, kulturno-povijesnu i tradicijsku baštinu te daljnje ulaganje u jezera Črnec i Fukakao glavne lokacije za rekreaciju, sport, odmor i turizam, bitne su nam odrednice.
  9. Inzistirat ćemo na prigradskom željezničkom prometu kao ključnom čimbeniku za spoj s metropolom i širenjem gradečkog područja u smislu izgradnje stambenih prostora i naseljavanja.
  10. Nadalje ćemo svim snagama raditi na rješavanju problema smrada koji se širi sa kompleksa Bioplinskog postrojenja i Svinjogojske farme u Gradecu. Velikim naporima tima Općine Gradec poništeno je riješenje kojim je dobiveno pravo dodijele dozvole za gospodarenje otpadom Odjela za zaštitu okoliša Zagrebačke županije te je isto vraćeno na ponovno postupanje. U tijeku je prioritetno riješavanje ove dugogodišnje problematike gdje pametnim postupcima pokušavamo sačuvati radna mjesta i sanirati krucijalni problem lokalnog stanovništva.
  11. Cilj nam je pronalaziti i poticati potencijalne investitore na razvoj gospodarske zone, jer imamo veliki potencijal razvoja zbog brze prometnice, blizine okolnih općina, gradova Vrbovca, Križevca, Bjelovara, Dugog Sela te Zagreba.Ujedno i zapošljavanja domaćeg i okolnog stanovništva.

I na kraju poruka čitateljima..

Realizacijom velikih projekata koje radimo upravo osiguravamo infrastrukturu za razvoj poljoprivredne i gospodarske djelatnosti, što su jedne od najboljih demografskih mjera. Kada ljudima ponudite kvalitetno radno mjesto koje je adekvatno plaćeno, neće razmišljati o odlasku, a to je nama daljnji cilj. Uzet ću za primjer naš novi projekt s kojim uskoro krećemo u izgradnju, a to je tržnica s poslovnim prostorima gdje ćemo zaposliti ljude i omogućiti prodaju domaćih proizvoda naših proizvođača. U idućoj godini, uz projekte koji su u fazi projektiranja (nogostupi kroz 4 naselja, vodovoda koji je u I fazi izgradnje i II fazi pripreme za projektiranje, kanalizacije koja je u pripremama projektiranja, obnove Biskupskog dvorca kojeg pripremamo za natječaj, adaptacije i izgradnje ostalih predviđenih objekata, uređenje groblja, asfaltiranje cesta i drugih projekata u najavi) imamo u planu projektirati stanove s poslovnim prostorima jer je sve veća potražnja naseljavanja našeg ruralnog kraja nadomak Zagreba kao i ostalih obližnjih gradova.

Dakle, kroz sve učinjeno i pažljivim planiranjem, primjećujete da je naš osnovni cilj ravnomjeran razvoj, jer koliko uspijemo svakome od nas stvoriti lagodniji život, toliko je uspješnija i cijela naša općina. U partnerskom odnosu sa svima i uz potporu naše Zagrebačke županije s kojom ostvarujemo odličnu suradnju, kao i ministarstvima te Vladom RH, provodimo i provoditi ćemo veliku većinu svojih projekata.

Stoga ću s mirom i Božjim blagoslovom, u ovom Božićnom i novogodišnjem raspoloženju, svima vama dragi žitelji od srca zaželjeti blagoslovljen i sretan Božić te uspješnu, mirnu i zdravu Novu 2023. godinu!

Svima onima koji pate na područjima stradalima ratom i nemirima, zaželimo zajedno prestanak stradanja te mir i Božji blagoslov u njihovim privremenim skloništima, uz što brži povratak u topli obiteljski dom.

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime