38. turističko – kulinarska manifestacija je za nama. Dojmovi su se “slegnuli”. Kako vi ocjenjujete ovogodišnju manifestaciju?
– Smatram da je ovogodišnja manifestacija bila izrazito uspješna. Možda to zvuči pomalo subjektivno, ali jako puno truda je uloženo, jako puno ljudi je sudjelovalo u pripremama i na kraju sve je prošlo baš onako kako smo i zamislili. Osim toga, moramo slušati i naše sugrađane i posjetitelje koji su bili oduševljeni i konceptom i detaljima i ponudom. Prvi pokazatelj uspješnosti bio je na samoj manifestaciji kada smo mogli uočiti kako su posjetitelji sretni, siti i zadovoljni odlazili iz našeg grada. Postigli smo pozitivan efekt i jako dobre komentare. Mjesta napretku svakako ima, a za iduću godinu zadatak nam je učiniti manifestaciju još posebnijom i boljom.
Uveli ste neke novine, s čim ste najviše zadovoljni, a što treba mijenjati?
– Najveći uspjeh pripisujem dovoljnoj količini hrane i ostvarenju najavljivanog mota da nitko iz Vrbovca ne smije otići gladan. To je bio moj cilj na samom početku i drago mi je da je ostvaren. Uvijek moramo slijediti tip manifestacije, naša je kulinarska, ljudi dolaze k nama i očekuju da će probati jela koja ih vraćaju u djetinjstvo, koja im mirišu na starinska jela njihovih baka, a mi smo ovdje da im to omogućimo. Godinama nas je pratila loša priča da na „Kaj su jeli naši stari“ nije bilo dovoljno hrane, a ove godine smo to promijenili i tako će biti i ubuduće. Drugi veliki razlog mog zadovoljstva je taj što su se u manifestaciju uključile udruge, društva, obrtnici i firme koja su svojim izlaganjem i ponudom uvelike pridonijeli raznovrsnosti manifestacije. Vjerujem da će iduće godine biti još više zainteresiranih, a iz razgovora s našim ljudima vidim da se polako mijenja svijest i da se svi žele nekako uključiti i biti prisutni. I treći dio koji smatram uspješnim je novi koncept postavljanja kućica i štandova pa sve do samog uređenja centra, parka i okolice raznim novim detaljima. Stavili smo fokus na glavnu ideju manifestacije – hranu i ono što je povezano s njom, a ostali sadržaji su se nadovezali na to. Stvoren je bio lijep ugođaj, hrane je bilo na svakom ćošku, moglo se sjesti na mnogim balama sijena i klupama, popiti domaću kapljicu vina, probati lovačke specijalitete, šarane, grah, domaće kobasice, a muzika se je čula odasvud. Možda i najvažnije – hrane je bilo sva tri dana manifestacije, udruge žena kuhale su već od petka, što je svakako velik napredak u odnosu na prijašnje godine. Prostora za poboljšanje uvijek ima, ali u cjelini to je ono što smo željeli napraviti.
Udruge žena ponovno su odradile ogroman posao. Nakon manifestacije održali ste sastanak pa kako one ocjenjuju manifestaciju?
– Moram pohvaliti sve udruge žena i udrugu Pera jer ove godine su zaista briljirale. Kuhale su velike količine hrane za podjelu, uređivale štandove, bile sveprisutne i nije im bilo teško. Od prve manifestacije one odrađuju najveći dio posla i nositeljice su cijele manifestacije, bez njih „Kaj su jeli“ ne bi bio to što je danas. Na sastanku koji je održan nakon manifestacije sve udruge žena su izjavile da su i više nego zadovoljne te se složile da je ovo prva manifestacija u kojoj su funkcionirale kao tim bez imalo stresa i napetosti, iako smo na terenu imali i nezaobilaznih tehničkih problema, no sve smo rješavali u hodu. Nadam se da će ove recenzije privući još više udruga da nam se priključe i otkriju što se u njihovom mjestu nekad davno kuhalo i peklo. Moram se zahvaliti i našem PIK-u koji također od samih početaka prati manifestaciju i koji je i ove godine osigurao dovoljne količine svog asortimana za potrebe udruga i njihovih lonaca.
I na kraju, kakvi su planovi u drugoj polovici godine. Što Turistička zajednica priprema za jesen i zimu?
– Već smo uvelike krenuli s pripremama za nadolazeće evente i događanja. Mjesec rujan nam je pun događanja, sudjelovali smo na predstavljanju manifestacije „Kaj su jeli naši stari“ na Trg bana J. Jelačića u Zagrebu povodom Prigorskih dana, pozvani smo na Rujanfest koji se održava na Bundeku te na Dugoselske dane „Stara jela iz Dugog Sela“ krajem mjeseca.
Također Udruga pčelara organizira u Vrbovcu već tradicionalno Dane meda 28. i 29. rujna gdje ćemo se uključiti i pomoći koliko će biti u našoj mogućnosti.
Zatim nam slijedi Martinje koje ćemo organizirati s Udrugom vinara i vinogradara, tu je i Revija u slici te na kraju Advent koji ćemo pokušati napraviti najboljim do sad. Naravno, to je jedino moguće uz pomoć i sudjelovanje svih sugrađana, jer ipak, sve što radimo, radimo za sve nas, žitelje ovog našeg lijepog vrbovečkog kraja.