Intervju: Jasna Benedik, direktorica Turističke zajednice Grada Vrbovca

0
Komunalac add

38. turističko – kulinarska manifestacija je za nama. Dojmovi su se “slegnuli”. Kako vi ocjenjujete ovogodišnju manifestaciju?

– Smatram da je ovogodišnja manifestacija bila izrazito uspješna. Možda to zvuči pomalo subjektivno, ali jako puno truda je uloženo, jako puno ljudi je sudjelovalo u pripremama i na kraju sve je prošlo baš onako kako smo i zamislili. Osim toga, moramo slušati i naše sugrađane i posjetitelje koji su bili oduševljeni i konceptom i detaljima i ponudom. Prvi pokazatelj uspješnosti bio je na samoj manifestaciji kada smo mogli uočiti kako su posjetitelji sretni, siti  i zadovoljni odlazili iz našeg grada. Postigli smo pozitivan efekt i jako dobre komentare. Mjesta napretku svakako ima, a za iduću godinu zadatak nam je učiniti manifestaciju još posebnijom i boljom.

Uveli ste neke novine, s čim ste najviše zadovoljni, a što treba mijenjati?

– Najveći uspjeh pripisujem dovoljnoj količini hrane i ostvarenju najavljivanog mota da nitko iz Vrbovca ne smije otići gladan. To je bio moj cilj na samom početku i drago mi je da je ostvaren. Uvijek moramo slijediti tip manifestacije, naša je kulinarska, ljudi dolaze k nama i očekuju da će probati jela koja ih vraćaju u djetinjstvo, koja im mirišu na starinska jela njihovih baka, a mi smo ovdje da im to omogućimo. Godinama nas je pratila loša priča da na „Kaj su jeli naši stari“ nije bilo dovoljno hrane, a ove godine smo to promijenili i tako će biti i ubuduće. Drugi veliki razlog mog zadovoljstva je taj što su se u manifestaciju uključile udruge, društva, obrtnici i firme koja su svojim izlaganjem i ponudom uvelike pridonijeli raznovrsnosti manifestacije. Vjerujem da će iduće godine biti još više zainteresiranih, a iz razgovora s našim ljudima vidim da se polako mijenja svijest i da se svi žele nekako uključiti i biti prisutni. I treći dio koji smatram uspješnim je novi koncept postavljanja kućica i štandova pa sve do samog uređenja centra, parka i okolice raznim novim detaljima. Stavili smo fokus na glavnu ideju manifestacije – hranu i ono što je povezano s njom, a ostali sadržaji su se nadovezali  na to. Stvoren je bio lijep ugođaj, hrane je bilo na svakom ćošku, moglo se sjesti na mnogim balama sijena i klupama, popiti domaću kapljicu vina, probati lovačke specijalitete, šarane, grah, domaće kobasice, a muzika se je čula odasvud. Možda i najvažnije – hrane je bilo sva tri dana manifestacije, udruge žena kuhale su već od petka, što je svakako velik napredak u odnosu na prijašnje godine. Prostora za poboljšanje uvijek ima, ali u cjelini to je ono što smo željeli napraviti.

Udruge žena ponovno su odradile ogroman posao. Nakon manifestacije održali ste sastanak pa kako one ocjenjuju manifestaciju?

– Moram pohvaliti sve udruge žena i udrugu Pera jer ove godine su zaista briljirale. Kuhale su velike količine hrane za podjelu, uređivale štandove, bile sveprisutne  i nije im bilo teško. Od prve manifestacije one odrađuju najveći dio posla i nositeljice su cijele manifestacije, bez njih „Kaj su jeli“ ne bi bio to što je danas. Na sastanku koji je održan nakon manifestacije sve udruge žena su izjavile da su i više nego zadovoljne te se složile da je ovo prva manifestacija u kojoj su funkcionirale kao tim bez imalo stresa i napetosti, iako smo na terenu imali i nezaobilaznih tehničkih problema, no sve smo rješavali u hodu. Nadam se da će ove recenzije privući još više udruga da nam se priključe i otkriju što se u njihovom mjestu nekad davno kuhalo i peklo. Moram se zahvaliti i našem PIK-u koji također od samih početaka prati manifestaciju i koji je i ove godine osigurao dovoljne količine svog asortimana za potrebe udruga i njihovih lonaca.

I na kraju, kakvi su planovi u drugoj polovici godine. Što Turistička zajednica priprema za jesen i zimu? 

– Već smo uvelike krenuli s pripremama za nadolazeće evente i događanja. Mjesec rujan nam je pun događanja, sudjelovali smo na predstavljanju manifestacije „Kaj su jeli naši stari“ na Trg bana J. Jelačića u Zagrebu povodom Prigorskih dana, pozvani smo na Rujanfest koji se održava na Bundeku te na Dugoselske dane „Stara jela iz Dugog Sela“ krajem mjeseca.

Također Udruga pčelara organizira u Vrbovcu već tradicionalno Dane meda 28. i 29. rujna gdje ćemo se uključiti i pomoći koliko će biti u našoj mogućnosti.

Zatim nam slijedi Martinje koje ćemo organizirati s Udrugom vinara i vinogradara, tu je i Revija u slici te na kraju Advent koji ćemo pokušati napraviti najboljim do sad. Naravno, to je jedino moguće uz pomoć i sudjelovanje svih sugrađana, jer ipak, sve što radimo, radimo za sve nas, žitelje ovog našeg lijepog vrbovečkog kraja.

 

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime