INTERVJU Denis Kralj: “Za EU fondove spremno čak 13 velikih projekata”

0
Komunalac add

Još jedna „pandemijska“ godina je za nama. Za početak, koliko je ovo izvanredno stanje utjecalo na funkcioniranje Grada Vrbovca i kako ste odgovorili na izazove?

Žao mi je kaj i ove godine intervju počinjemo s pitanjem o pandemiji i nadam se da je ovo zadnji put. Godina je bila teška za sve nas. Svi smo izgubili neke drage ljude, uzela nam ih je ova opaka bolest. Da bude još gore, došlo je do ozbiljnih podjela u društvu. Od društva koje plješće medicinskim radnicima, u godinu i pol postali smo društvo u kojem se na ulicama napadaju medicinski djelatnici. To je po meni potpuno neprihvatljivo. Osobno vjerujem u znanost i struku, napredak i razvoj temeljen na znanju pa teško prihvaćam ovo vrijeme u kojem pojedinci koji su pročitali par članaka na internetu misle da znaju više od ljudi koji su cijeli život posvetili izučavanju posebnih grana znanosti. Nažalost lutanja državnog Stožera dodatno su zakomplicirala situaciju.

Što je po vama obilježilo 2021. godinu u Gradu Vrbovcu?

Gradnja vodovoda i početak gradnje kanalizacije. Radi se o dva velika EU projekta koji su vrijedni više od 350 milijuna kuna. Naravno, tu je i otvorenje novog vrtića u Jugu te ukidanje liste čekanja za upis u vrtić nakon puno, puno godina.

Veliki pomak napravili smo i u gospodarskoj zoni Poduzetnik. Prodali smo sva zemljišta uz cestu i nadam se da će uskoro tamo početi i gradnja prvih hala. Projekt je to koji smo započeli još prije tri godine kupovinom zemljišta. Mnogi su tad sumnjali u nas. Danas se pokazuje da smo bili u pravu kaj smo riskirali.

U 2021. godini vratile su se naše manifestacije – Kaj su jeli naši stari i Advent. U Nerezinama smo ostvarili rekordnu sezonu, a Komunalac na sebe preuzima sve složenije poslove u našem gradu.

Početkom prosinca održana je sjednica Gradskog vijeća Grada Vrbovca. Izglasan je proračun težak gotovo 100 milijuna kuna. Koje su najvažnije stavke proračuna?       

Najveća novost koja se uvodi su potpore srednjoškolcima za kupnju knjiga koje se uvode po prvi puta. Grad je za srednjoškolce osigurao 300.000 kuna i taj iznos učenicima će se dijeliti sukladno imovinskom cenzusu.

Brojni projekti su spremni i čekaju raspisivanje natječaja iz EU fondova – cesta u zoni Poduzetnik, nadogradnja obiju vrbovečkih osnovnih škola, spojna cesta Vinogradska – Vladimira Nazora – Livadarska, vrtić u Luki i dvorana u Lonjici, spremne su čak četiri energetske obnove – zgrade centra za socijalnu skrb i Glazbene škole, zgrade Likovne galerije, zgrade teniskog centra i AKC Garaža, pred ishođenjem smo građevinske za novi vatrogasni centar, a spremamo i revitalizaciju dvorca Patačić, gradnju kulturnog centra te gradnju novog sportskog centra u Banovu. Svi ti projekti trebali bi u godinama pred nama donijeti značajan europski novac u naš grad.

Čak 4 milijuna kuna ide na održavanje cesta te 8,5 milijuna za gradnju nogostupa. U planu je završetak radova na nogostupima u Naselju Stjepana Radića i Savskoj cesti te u Celinama, a trebali bi početi i radovi na nogostupu u Banovu. Također planira se i projektiranje nogostupa u Ulici Kralja Tomislava u Jugu te u Gredi.

Gotovo 10 milijuna kuna grad ulaže u predškolski odgoj djece, što čini gotovo trećinu izvornih prihoda grada. Ranije započeti projekti nastavljaju se i u 2022.: kupnja radnih bilježnica i pomagala za osnovnoškolce – 500.000 kuna, stipendije za srednjoškolce i studente – 300.000 kuna, porodiljne naknade – 300.000 kuna, prijevoz učenika i studenata – 225.000 kuna, sufinanciranje logopeda – 150.000 kuna, sufinanciranje dodatnog tima hitne pomoći – 100.000 kuna. Novost je kupnja higijenskih potrepština za učenice osnovnih škola, uložaka, za što je predviđeno 20.000 kuna po školi.

Kad je u pitanju briga za umirovljenike i dalje se nastavljaju program sufinanciranja prijevoza starijih osoba – 150.000 kuna, financira se ogrjev, osigurane su i božićnice.

Planira se i postavljanje novih polupodzemnih spremnika za otpad u širem središtu grada, nove stolice u kino dvorani, i dalje se ulaže u Nerezinama, održavaju društveni domovi, za gradnju zgrade Crvenog križa u Ulici poginulih branitelja predviđeno je čak milijun kuna, dok bi 1,5 milijuna kuna trebao koštati početak II. faze geodetsko katastarskih izmjera u Vrbovcu.

Oko 2 milijuna kuna i u 2022. godini otići će na plaćanje starih kredita.

Što očekujete od 2022. godine?

Kraj pandemije, kraj podjela u našem društvu i nastavak razvoja u našem gradu. Moram zahvaliti svojim suradnicima bez kojih sve ovo ne bi bilo moguće – zamjeniku gradonačelnika Marku Beloševiću, zaposlenicima grada, svim vijećnicima na čelu s predsjednikom Vijeća Krunoslavom Sohorom i potpredsjednicima Stjepanom Fotovićem i Stjepanom Tvorićem, direktoru Komunalca Mati Jeliću, voditeljici turističke zajednice Jasni Benedik. Svim Vrbovčankama i Vrbovčanima želim sretan Božić i sretnu novu godinu. Želim da svi 2022. godinu pamtimo po dobrome.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime