INTERVJU Denis Kralj: “Vrbovec nakon 48 godina otvara novi vrtić“

1
Komunalac add

Za nama je vrlo izazovna i teška godina.  2020. godinu pamtit ćemo po krizi kakvu nitko nije očekivao. Na koji način je Grad Vrbovec odgovorio na novonastalu situaciju, koju je izazvala pandemija koronavirusa COVID-19?

 – Godina na izmaku bila je financijski naporna, emocionalno teška i jako neizvjesna za sve. Mislim da se svi nadamo da će cjepivo biti što prije odobreno i što je još važnije djelotvorno kako bi ova noćna mora mogla napokon završiti.

Kad je u pitanju Grad Vrbovec i naše mjere – cilj nam je od prvog dana bio očuvati što je moguće više radnih mjesta u našem gradu. Bilo je važno reagirati brzo, nastaviti se na mjere Vlade i pokušati našim poduzetnicima i obrtnicima pružiti sigurnost kako ne bi došlo do otpuštanja radnika.

Uz uobičajene mjere koje su uvodili i drugi gradovi i općine, oslobođenja od plaćanja komunalne naknade i javnih površina te oslobođenja od plaćanja vrtića, Grad Vrbovec je otišao i korak dalje pa smo uveli i mjeru potpora gospodarstvu od 3.000, 5.000 i 7.000 kuna, ovisno o broju zaposlenih. Mislim da smo i ovim uvedenim mjerama pokazali kako se u našem Gradu radi odgovorno i planski te da smo inovativniji od drugih.

Iako je puno toga stalo, započeti projekti u našem gradu su nastavljeni, a neki već i završeni. Što je po vama u tom smislu obilježilo 2020. godinu?

Lani sam u intervjuu za Radio Vrbovec najavio ovu godinu kao godinu gradnje i tu sam bio u pravu. Puno smo radili na sigurnosti na cestama – započeli smo gradnju ili već sagradili najviše nogostupa u povijesti Vrbovca. Završen je nogostup u Čerkezovoj i dijelu Ulice Stjepana Radića. Trenutno se radi nogostup u Zleninskoj i u Naselju Stjepana Radića, a prije dva tjedna potpisan je i ugovor o gradnji nogostupa u Celinama. Ukupna vrijednost tih nogostupa je oko 15 milijuna kuna. S time da će se nogostupi u Celinama te u Naselju Stjepana Radića i Savskoj Cesti graditi kroz tri godine.

U lipnju je počela gradnja vodovoda po našim selima. Riječ je o dugoočekivanom projektu financiranom iz EU fondova koji vodi naša firma VIOZŽ. Vodu će dobiti skoro sva naša sela, a za preostala tri koja nisu u potpunosti pokrivena ovim projektom pokrenuli smo projektiranje vodovoda vlastitim sredstvima. Također u tijeku je javna nabava za gradnju kanalizacije, također financirano EU i nacionalnim fondovima – pa bi tako sljedeće godine trebali krenuti radovi na kanalizaciji u sljedećim našim naseljima: Cerje, Vrbovečki Pavlovec, Lovrečka Varoš, Topolovec, Celine, Naselje Stjepana Radića, Savska cesta, Prilesje, Brčevec, Novo Selo, Luka, Greda, Lonjica, a u samom Vrbovcu kanalizacija će se graditi u Gradečkoj i Selskoj ulici, Bjelovarskoj, Ivana Gorana Kovačića i Ulici Župana Junka.

Veliki su pomaci napravljeni i na uređivanju poljskih puteva. Kamen je navezen na čak 10 km poljskih puteva. Također iskopali smo i gotovo 10 km putnih jaraka.

Ove godine nešto se manje asfaltiralo (oko 2 km) jer zbog gradnje vodovoda i skorog početka gradnje kanalizacije ne bi imalo smisla asfaltirati ceste pa ih kasnije prekapati. Ipak uspjeli smo asfaltirati novu poveznicu – onu između Brčevca i Prilesja. Asfaltiralo se i u Celinama, Gornjem Tkalcu, Gostoviću, Dijanešu i na Konaku.

Moramo spomenuti kako smo treću godinu zaredom isplatili božićnice za umirovljenike, kupili radne bilježnice i pomagala za učenike osnovnih škola, podijelili 60 stipendija, sufinancirali prijevoz učenika, studenata i starijih ljudi, produženi boravak učenika, dodatni tim na hitnoj, isplatili 150 naknada za novorođenčad, sufinancirali logopeda, školu plivanja u Nerezinama i provodili ostale programe uz pomoć kojih gradimo Vrbovec kao ugodno mjesto za život.

Kao gradska uprava napravili smo bitan iskorak i otvorili proces izrade proračuna prema građanima – izdavanjem brošure ‘I tebe se pita’. Odaziv građana je bio iznad očekivanja te smo dobili vrijedne prijedloge od kojih je već dobar dio integriran u Proračun za 2021. godinu. Uključivanje građana u vođenje grada naša je intencija od prvog dana i s tim ćemo ozbiljno nastaviti i u 2021. godini pogotovo oko procesa prijave komunalnih problema koji ćemo pokušati učiniti maksimalno dostupnim građanima putem posebne aplikacije koju planiramo uvesti.

Naravno, svi s nestrpljenjem očekuju i završetak novog vrtića. U kojoj su fazi radovi?

 – Već prije sam rekel da bum na dan kad bumo otvarali novi vrtić najsretniji čovjek na svijetu. Koliko je taj dan daleko ovisi o izvođačima radova. Rok za završetak radova je 10. siječanj i ja se iskreno nadam da će do onda vrtić biti gotov. Obećavali su nam da će biti gotovi do jeseni, pa nažalost nisu bili. Sad sve najave uzimam s oprezom.

Pri svemu tome treba biti svjestan da je stari gradski vrtić sagrađen 1972. i otvoren 1974. godine. Znači vrtić koji sad gradimo je prvi gradski vrtić nakon 48 godina. Mjesec dana tu ne čini veliku razliku i iskreno se nadam da će radovi uskoro biti gotovi. Mislim da ne treba posebno objašnjavati koliko će novi vrtić značiti za mlade obitelji, za perspektivu naših ljudi i kvalitetu života u Vrbovcu.

Pred nama je izborna godina, vaš prvi gradonačelnički mandat uskoro završava. Što posebno pamtite?

Prvi se mački u vodu bacaju – uz smijeh odgovara gradonačelnik.

Četiri godine su kratko razdoblje, ali mislim da smo daleko došli od početnih pozicija. Kako ja osobno, tako i naš grad. Na početku imaš dobre namjere, imaš ideje, nešto znanja, entuzijazam i poštenje. Na sreću bilo je to dovoljno da bi se naš uspavani grad pokrenuo.

Sad na sve to dolazi iskustvo, puno znanja i poznavanje procedura. Vjerujem da će drugi mandat, ako mi građani još jednom daju povjerenje, biti još uspješniji. Nikad ne bježim od istine pa priznajem da je na početku mandata bilo raznih dječjih bolesti. Sad kad je to iza nas može se napraviti puno, puno više ako čovjek zadrži entuzijazam i poštenje. Bez strasti nema ništa. Zalud ti sve znanje i iskustvo, ako samo sjediš i ne radiš.

Što očekujete od 2021. godine?

Zdravlje za sve. Neka nestane ove pandemije i sve ostalo doći će na svoje mjesto. Pandemija i ekonomska kriza prouzročena njome posebno nam je poremetila planove oko prodaje zemljišta u zoni, ali imamo neke najave i upite pa bi uskoro mogli ostvariti bitne pomake i u tom području.

Zahvaljujem se svima s kojima sam radio u ove prve četiri godine. Zaposlenicima grada, direktorima gradskim ustanova i poduzeća, gradskim vijećnicima, mjesnim odborima i mojim zamjenicima. 

Naravno, svim Vrbovčankama i Vrbovčanima želim sretan Božić te sretnu i uspješnu novu 2021. godinu. Vjerujem da će biti bolja od 2020. godine.

1 KOMENTAR

  1. Kao pozitivan gradonačelnik ostao je (barem meni) g.Štefanović je izvukao naša sela iz blata, odnosno uspio je asfaltirati sve selke ulice.Od toga vremena nije se gradilo na našem području .Štefanović je brzo zaboravljen, nadajmo se da se toneće desiti sa Denisom Kraljem !!!

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime