INTERVJU Denis Kralj: “Počinje gradnja dva nova vrtića”

1
Komunalac add

Kao i obično, ovo je razdoblje za analizu protekle godine, ali i najavu planova u 2024. godini. O temama važnima za naš grad razgovarali smo s gradonačelnikom Denisom Kraljem.

 Što je obilježilo godinu za nama?

– Kao i svaku godinu obilježile su je dobre i loše stvari. Krenimo s dobrima.

Najvažniji i  najvrjedniji projekt je bilo asfaltiranje oštećenih cesta financirana iz Fonda solidarnosti Europske unije. Grad je asfaltirao više od 10 km cesta, odnosno 23 ulice u širem centru grada. Za tu namjenu smo dobili više od 4 milijuna eura. Plin Vrbovec povukao je sredstva za rekonstrukciju dva plinovoda, a dodatno je Županijska uprava za ceste asfaltirala još sedam prometnica i sanirala četiri mosta na našem području.

Valja još istaknuti kako smo ove godine završili radove na nogostupu u Naselju Stjepana Radića i završili javnu nabavu za gradnju nogostupa u Banovu. Radovi na javnoj zgradi na igralištu u Banovu dobro napreduju i uskoro očekujemo završetak radova. Postavili smo i tri solarne elektrane na krovove centralnog vrtića, OŠ Marije Jurić Zagorke i zgrade gradske uprave.

Ono što me posebno veseli je što je tijekom ljeta otvorena prva proizvodna hala na bivšem gradskom zemljištu u zoni Poduzetnik. Sagradili smo dva nova dječja igrališta, u Žuncima i Pirakovcu, a naručene su i nove sprave za igralište u Vrbovečkom Pavlovcu. Na igralištu u Jugu otvoren je pump track poligon.

Naravno asfaltirali smo i vlastitim sredstvima – u Dijanešu, Mareniću, Prilesju, Kundetiću, Žuncima i Grabeščaku. Puno smo ulagali u sustave obrana od poplava, no to je stalan proces jer su uvjeti u kojima živimo sve ekstremniji.

Povećavali smo potpore za vatrogastvo, sport, kulturu i Crveni križ. Nastavili smo i programe potpore poduzetnicima i poljoprivrednicima. I ove smo godine kupili radne bilježnice i pomagala za osnovnoškolce, dali potporu učenicima srednjih škola za kupnju knjiga, stipendije za srednjoškolce i studente, sufinancirali prijevoz učenika i studenata, produženi boravak učenika osnovne škole, isplatili porodiljne naknade, božićnice za umirovljenike, sufinancirali smo prijevoz starijih osoba, sufinancirali logopeda i radne terapeute za djecu.

Ne smijemo preskočiti loše stvari. Tu je svakako loše stanje sa sanacijom cesta nakon radova na kanalizaciji. Grad tu nije investitor već Vodovod i odvodnja Zagrebačke županije, ali svejedno radimo sve kaj je u našoj moći da se sanacija ubrza. Raskopana su naša brojna naselja, a sanirana je samo cesta u Naselju Stjepana Radića i napokon ovih dana glavna cesta u Brčevcu. Nadam se da će sljedeće godina krenuti i ozbiljnija sanacija naših prometnica.

Kakvi su planovi za 2024. godinu?

– Najvažniji projekti su gradnja dva nova vrtića u Lonjici i Luki. Kapitalni projekti su i gradnja nogostupa u Banovu, nogostupa u Savskoj cesti, rekonstrukcija nogostupa u Zagrebačkoj ulici i uređenje parkirališta kod Gradskog stadiona.

Planira se završetak zgrade na igralištu u Banovu, dvorane u Lonjici i obnova zgrade teniskog kluba. Novci su osigurani i za projekte obnove dvorca Patačić, Likovne galerije, zgrade starog Suda i Kule Petra Zrinskog, a ti će se projekti realizirati tijekom 2025. godine.

Ovisno o rezultatima natječaja za EU fondove tijekom 2024. moguć je i početak radova na nadogradnji zgrada obje vrbovečke osnovne škole, interpretacijskog centra s kino salom s više od 200 sjedala, vatrogasnog centra i uređenja parkirališta u centru grada s rekonstrukcijom Ulice Frana Krste Frankopana.

Sljedeće godine trebala bi završiti druga faza geodetsko katastarske izmjere, planiramo nova asfaltiranja po našim selima kao i obnovu društvenih domova.

Svake godine pokušavamo uvesti neku novinu u Proračun. Kao što su to bili udžbenici za srednjoškolce ili povećanje stipendija. Vjerujem da ćemo sljedeće godine uspjeti povećati božićnice za umirovljenike i porodiljne naknade, a tu je i novi program koji je vijeće usvojilo i koji ćemo uvesti – sufinanciranje medicinski potpomognute oplodnje.

Svi ovi brojni projekti koje sam nabrojao, svi milijuni koje smo povukli iz EU fondova ne bi bili mogući bez zamjenika gradonačelnika, zaposlenika grada, razvojne agencije, gradskih poduzeća i ustanova. Zahvaljujem se i gradskim vijećnicima i članovima mjesnih odbora.

 

 

 

 

1 KOMENTAR

  1. Spajanjem asfaltiranim putem selo Dulepsku sa selom Samoborec omogućili bi brži dolazak ljudi iz zapadnog dijela općine do Vrbovca i obrnuto, a ta bi cesta bila važna i školski autobus, hitnu, sanitet, poštara itd.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime