Gradonačelnik Kralj predstavio buduće EU projekte

1
Komunalac add

I ovu godinu u Vrbovcu završavamo Adventom i podjelom božićnica za umirovljenike. Što je još po vama obilježilo 2022. godinu u našem gradu?

Puno stvari kao što je Advent u Vrbovcu, božićnice ili primjerice knjige za osnovnoškolce danas uzimamo zdravo za gotovo iako istih tih stvari prije samo par godina nije bilo. Kao i svake godine i ove smo uveli neke novine – povećali smo stipendije, po prvi put sufinancirali knjige za srednjoškolce, uveli besplatne higijenske potrepštine za učenice osnovnih škola– program koji od nove godine preuzima i Vlada RH.

Značajna sredstva izdvojili smo za gradnju nogostupa u Celinama, za održavanje cesta, graba i poljskih puteva po našim naseljima, smještaj djece u vrtiće, a izdvojili smo čak 4 milijuna kuna za II. fazu geodetsko katastarske izmjere koja se provodi na području Konaka, Novog Sela, Brčevca, Prilesja, Naselja Stjepana Radića, Cerja, Vrbovečkog Pavlovca i u dijelu Celina. Dodatnih milijun kuna osigurali smo i za pomoć Crvenom križu za gradnju nove zgrade.

Na zadnjoj sjednici gradskog vijeća predstavili ste projekte koje pripremate za prijavu na EU fondove, kao i projekte kojima je već odobreno europsko financiranje. Što sve bi se moglo realizirati u 2023. godini?

– To je teško reći, ali najvažnije je da smo spremni za natječaje koji su pred nama. Imamo spremne projekte nadogradnje obje naše osnovne škole. Nadogradnja bi nam trebala omogućiti jednosmjensku nastavu i djelovanje dnevnog boravka unutar škola.

Osnovna škola Krunoslava Kutena
Osnovna škola Krunoslava Kutena
Osnovna škola Marije Jurić Zagorke
Osnovna škola Marije Jurić Zagorke

Za prijavu spremamo i interpretacijski centar s kino dvoranom od 215 sjedala koji bi trebao biti smješten u Ulici poginulih branitelja između tržnice i zgrade crvenog križa.

Interpretacijski centar

Vatrogasni centar s osam garaža u dogovru s vatrogascima smjestili smo u Radničku ulicu u Martinskoj vesi. Tu su i projekti obnove Dvorca Patačić i Kule Petra Zrinskog, zatim nova zgrada na igralištu u Banovu, cesta u zoni i spojna cesta Vinogradska – Nazorova – Livadarska. Imamo i gotove projekte energetskih obnova zgrade centra za socijalnu skrb i Glazbene škole, zgrade Likovne galerije, teniskog kluba i AKC garaža.

Vatrogasni centar
Vatrogasni centar
Zgrada na sportskom igralištu Banovo

Europsko sredstva odobrena su nam za čak pet projekata i njihova realizacija sigurno će započeti u 2023. godini. U prvom redu to su vrtići Luka i Lonjica, gradnja sunčanih elektrana na zgradama centralnog vrtića, OŠ Marije Jurić Zagorke i zgrade općine, pump track poligon na igralištu u JUG-u kao i sportska dvorana u Lonjici.

Dječji vrtić Luka
Dječji vrtić Luka
Dječji vrtić Lonjica
Dječji vrtić Lonjica
Sportska dvorana Lonjica
Sportska dvorana Lonjica

Naravno tu i dva najveća i najvrednija projekta, vrijedna više od 350 milijuna kuna, čija realizacija traje već tri godine kad je u pitanju gradnja vodovoda, odnosno godinu dana kad je u pitanju gradnja kanalizacije.

Puno projekata. Tko je zaslužan za sve njih?

Tim. Svi pomalo. Posložili smo ekipu u gradu, postali efikasni i efektivni. Evo, nedavno smo prvi među svim gradovima u Hrvatskoj podnijeli prijavu uredu za demografiju i time osigurali 412.500 za naš vrtić. Sredstva je uz nas dobilo još samo 15 gradova.

Za sve rezultate koje postižemo moram se zahvaliti zamjeniku gradonačelnika Marku Beloševiću, zaposlenicima grada i naše razvojne agencije, gradskim vijećnicima, zaposlenicima Komunalca, vrtića, škola, Pučkog otvorenog učilišta, knjižnice, zahvala našim vatrogascima i direktorici Turističke zajednice Jasni Benedik.

Svim Vrbovčankama i Vrbovčanima želim sretan Božić i sretnu novu godinu.

 

 

1 KOMENTAR

  1. poštovani gradonačelniće zašto stalno zaboravljate da je savska cesta i današnje naselje stjepana radića imalo društveni dom koji smo izgradili i financirali vlastitim sredstvima , radi izgradnje nadvožnjaka (spojnnoga ) između ulice brdo i naselja stjepana radića , naš drušveni dom je srušen naravno sa obeštečenjem . Za novac koji je dobila Grad Vrbovec mi neznamo kuda je utrošen .Mislim da bi bilo pošteno i pristojno da nam danas objasnite gdje je završio dobiveni novac koji je dobila opčina vrbovec a koji smo mi u cjelosti izfinancirali . Mi smo jedina mjesna zajednica koja nema vlastite društvene prostorije i zašto se ništa na radi na tome da i naša djeca dobiju mjesto gdje bi se mogli družiti i igrati ???Molio bi vas da se konačno udostojite i odgovorite mi na moja pitanja !

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime