INTERVJU Brankica Benc, načelnica Općine Rakovec

0
Komunalac add
  • Što je po vama obilježilo 2022. godinu u Općini Rakovec?

– U 2022. godini u Općini Rakovec realizirani su brojni infrastrukturnii socijalni projekati, a pri kraju su i radovi sanacija cesta nakon gradnje vodovoda Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije Zagreb istok, kojim je u Općina Rakovec vodovodna mreža proširena za daljnjih 11 kilometara, a domaćinstva dobila besplatne priključke. No, najvažnija vijest za budućnost općine Rakovec stigla je sada krajem godine, a to je stjecanje zemljišta i odobrenje  EU sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za gradnju dječjeg vrtića u Rakovcu.

Izgrađena je druga dionica nogostupa u Rakovcu od zgrade općine prema skretanju za Dvorišće, te je uređeno raskršće i prilaz raspelu, što je podiglo komunalnu uređenost Rakovca i najbitnije povećalo sigurnost za pješake, posebno za školsku djecu. Ovaj projekt sufinancirala je Zagrebačka županija. U sklopu sanacije cesta asfaltirana je i cesta uz park, te prilaz župnoj crkvi sv. Jurja. Izgrađen je i tamponski sloj za novu cestu u Valetiću, a radove je sufinanciralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

Općina je održavala poljske putove navoženjem kamena, kopanjem odvodnih kanala, košnjom živica i bankina, te gradnjom novih prolaza kako bi poljoprivrednicima bile što dostupnije poljoprivredne parcele.

Uređivani su i asfaltirani javni prostori. Asfaltiran je prostor ispred društvenog doma Dvorišće, prilaz kapelici Marije majke crkve također u Dvorišću, te parkiralište u Baničevcu što je sufinancirano sredstvima Zagrebačke županije,a sve se više mjesnih odbora uključuje u uređenje mjesnih javnih prostora održavanjem zelenih površina, uređenjem ograda isadnjom cvijeća, čime se uvelike doprinosi uređenosti svakog sela, što stvara lijepo i inspirativno okruženje za mještane i posjetitelje, no prije svega stvara zajedništvo.

Uz dosadašnje velike projekte u školstvu, gradnja školske sportske dvorane, energetske obnove školske zgrade, jednosmjenske nastave, uređene školske kuhinje, informatičke opreme, pametne učionice, izborne nastave robotike, 3D printera, što predstavlja nadstandard obrazovanja i mogućnost STEM pristupa učenju, nastavlja se i drugim projektima za što bolje uvjete obrazovanja. Osigurane su besplatne radne bilježnice i drugi školski materijali za sve osnovnoškolce, sufinancirana je škola plivanja za učenike četvrtog razreda, a novina je da je ovo prva godina kada je općina pomogla srednjoškolcima s 500 kuna za nabavu udžbenika i nastavnog materijala svakom srednjoškolcu, te osigurala besplatni prijevoz za sve srednjoškolce.

Financirana je mala škola, sufinanciran je i boravak djece u dječjim vrtićima s 1.000 kuna po djetetu, a Zagrebačka županija dodatno sufinancira vrtiće sa 188 kuna po djetetu. Provodile su se i druge demografske mjere kao što je jednokratna novčana pomoć za novorođenčad 4.000 kn po djetetu, te sufinanciranje logopedske terapije za djecu.

Važno je istaknuti kakoje ove godine u područnoj osmogodišnjoj školi Rakovec upisno 105 učenika, što je za 1 više nego prošle godine, samo u prvi razred upisano je 13 učenika, što nas zaista ohrabruje.

Sve ove mjere u cilju su demografske obnove i ostanka mladih obitelji na selu. Uz to treba istaknuti da smo do sada izgradili sedam dječjih igrališta po našim selima u čemu nam je pomogla Zagrebačka županija i sredstva EU fondova za ruralni razvoj. A gradnja dječjeg vrtića u Rakovcu prioritet je općini Rakovec i on će zaokružiti najbolje usluge za naše stanovnike i najvažniji je strateški projekt za budućnost  naše općine.

Uz malu djecu, osnovnoškolce, srednjoškolce Općina je brinula i o drugim uslugama za sve  svoje stanovnike, sufinancirala T–2 tim hitne medicine, kako bi zdravstvena skrb bila što bolja, te sufinancirala kombi vozilo za prijevoz starijih osoba.

Uoči Božića isplaćene su i božićnice za umirovljenike i socijalno ugrožene osobe u iznosu od 200 kuna, a uoči Sv. Nikole i Božića svu djecu od 0 do 14 godina, općina će obradovati prigodnim darovima. Posebno nam je važna briga o stanovnicima starije životne dobi i naravno o najmlađima, a božićno vrijeme prigoda je razveseliti sve sugrađane, jer je naša vizija općine – ugodno mjesto za život svim generacijama.

Općina pomaže i udruge na području općine, a sve su uključene u kulturne, sportske, turističke aktivnosti i zaštitu od požara.

To je DVD Rakovec koji je ove godine obilježio 100 godina vatrogastva i 90 godina DVD a Rakovec, NK Rakovec koji organizira sportske aktivnosti i postiže izvrsne rezultate, Udruga žena Baničevec, koja sudjeluje na manifestacijama i drugim događanjima kulturnog i humanitarnog karaktera, te provodi aktivnosti očuvanja tradicije u općini. Također Lovačko društvo Šljuka Rakovec sa sportsko turističkim aktivnostima. I sve udruge bile su uključene u organizaciju prihvata mladih hodočasnika koji su sudjelovali na susretu Hrvatske katoličke mladeži u Bjelovaru ove godine.

  • U 2023. godinu Općina Rakovec ulazi i s novim proračunom. Koje biste projekte posebno izdvojili?

Proračuna Općine Rakovec i dalje je socijalan, razvojan i transparentan. U proračunu općine Rakovec za 2023. godinu osigurana su sredstva za nastavak započetih projekata, za daljnju gradnju nogostupa u Rakovcu, uređenje dječjih igrališta, uređenje sakralnih obilježja, izradu projekata sanacije i asfaltiranja  nerazvrstanih cesta, poljskih putova i javnih prostora, uređenje društvenih domova, autobusnih stanica.

Općina i u 2023. godini nastavlja s ulaganjem u školstvo i provođenje ostalih demografskih mjera. Sufinancirati će se radne bilježnice i ostali radni materijali za sve osnovnoškolce, te sufinancirati udžbenike srednjoškolcima s  500 kuna, te osiguranje besplatnog prijevoza, sufinanciranje škole plivanja, te osiguranje darova za djecu uoči Sv. Nikole i Božića.

Nastaviti će se sufinancirati dječji vrtić, kao i davati jednokratnu novčanu pomoć za novorođenčad. U proračunu za 2023. godinu planirane su božićnice za umirovljenike i socijalno ugrožene, sufinanciranje T-2 tima hitne medicine, te kombi vozilo za prijevoz starijih osoba.

Osigurana su i sredstva za vatrogastvo i civilnu zaštitu, te nabavu novog vatrogasnog vozila.

Općina će i dalje pomagati udruge s područja općine, DVD Rakovec, NK Rakovec, Udrugu žena Baničevec, Lovačko društvo Šljuka Rakovec i sve ostale kulturne, sportske i turističke aktivnosti.

Posebno će svi resursi u općini biti usmjereni na gradnju dječjeg vrtića kao najvažnijeg projekta za budućnost općine Rakovec.

  • Poruka stanovnicima Općine Rakovec

– Veselimo se novim  projektima za kontinuitet razvoja Općine, posebno gradnji dječjeg vrtića u Rakovcu. Zahvaljujem Zagrebačkoj županiji, na suradnji i financiranju projekata u općini Rakovec, županu Stjepanu Kožiću koji podupire razvoj malih sredina, te Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU.

Zahvaljujem se svim stanovnicima Općine Rakovec, na zajedništvu, suradnji i potpori, u realizaciji projekata za budućnost i napredak naše općine.

Želim svima sretan Božić, sretnu i uspješnu Novu 2023. godinu.

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime